
- Det er svært at få dansk arbejdskraft. Derimod er udenlandske statsborgere, de fleste fra østeuropæiske lande mere end villige til at tage fat. Derfor ansætter vi dem, siger Nick Jensen, der startede Scandic Salmon sammen med Thyborøn Invest for godt fem år siden.
Ansættelser
At ansætte hele 16 nye medarbejdere på bare en måned er usædvanlig, selv for virksomheden i Tørring Huse, der startede med otte ansatte og nu er oppe på 70.
- Vi fik akut stort behov for flere ansatte. Prisen pris på laks faldt det det halve i forhold til i foråret, og efterspørgslen efter vores produkter steg i løbet af sommeren, fortæller Nick Jensen.
Han tog kontakt til jobcenter Lemvig og Jobcenter Struer, der på få dage tilsammen kunne møde op med 16 ukrainere, alle med opholds- og arbejdstilladelse. De blev ansat over bare tre uger og hurtigt oplært.
Oplæring
Arbejdet på Scandic Salmon består blandet andet i at filetere fisk, rense, skylle og lægge dem på samlebånd, hvor ben- og skindrester fjernes. Derefter flytte til røgeriet og til sidst i pakkemaskiner.
- Det går relativt hurtigt at lære nye ansatte op, så de indgår i produktionen efter kort tid. Det er hovedsagelig praktiske opgaver, siger Nick Jensen.
Han fortæller, at virksomheden ikke kan følge med efterspørgslen og må sige nej til ordrer, selv om der arbejdes på skift seks dage om ugen.
Glæde over arbejde
Hanna Dolijnska, 50 år, blev ansat på Scandic Salmon i midten af august. Et job hun sætter stor pris på.
- Jeg er meget taknemmelig for arbejdet her. Det var hårdt de første dage. Men nu efter nogle uger går det meget bedre, og jeg er ved at være vant til arbejdsgangen og tempoet. Og så er lønnen god, siger Hanna med et smil midt i sin frokostpause.
Hanna er universitets uddannet finanskonsulent og har de seneste fire år arbejdet med finanssikkerhed. Hun fik arbejde hos Scandic Salmon gennem Jobcenter Struer.
Hun kommer fra byen Kramatorsk i Donetsk regionen i det østlige Ukraine, hvor der siden krigens start foregår hårde kampe mellem ukrainske og russiske styrker. Hendes hjem blev den 5. september ramt af bomber og ødelagt. Hendes pårørende overlevede i beskyttelsesrum under huset.
Hun har sin mor på 76 år med til Danmark, mens hendes søn på 26 år og bror på 48 år stadig er i Ukraine. Mænd må ikke rejse ud af landet.
Hun flygtede til Danmark gennem Polen, hvor hun blev hentet af en dansk buschauffør og dennes kone. De har hjulpet meget. Med at finde bolig, skaffe mad og meget vigtigt - de skaffede kontakt til en læge, da hendes mor er meget påvirket af krigen og flugten.
Også Ruslan Kudas, 28 år, er svært tilfreds med sit arbejde Scandic Salmon. Han er truckfører og fik jobbet efter et tip fra en ukrainsk bekendt, der fortalte, at virksomheden manglede ansatte.
- Her er et godt sted at være og arbejde. Vi behandles godt og har gode arbejdsbetingelser, fortæller han på flydende engelsk under et stop med trucken uden for en lagerhal. Da flere af de ukrainske medarbejder ikke taler engelsk, er han også ”tolk” mellem dem og de øvrige medarbejdere og når, der skal kommunikeres med ledelsen.
Ruslan kommer fra Kharson i det sydøstlige Ukraine, som Rusland besatte kort efter krigen startede. Han er uddannet maskiningeniør og kom til Danmark i april fra USA, hvor han arbejde på et krydstogtskib. Han har en god ven hjemme fra Kharson, der arbejder på et landbrug lige uden for Lemvig.
Vennen tilbød at tage imod og hjælpe hans familie – kone og datter.
Fakta Scandic Salmon:
- Forarbejder cirka 5000 tons laks om året
- Næsten hele produktionen eksporteres, hovedsagelig til Tyskland og andre europæiske lande og USA
- Var for tre år siden nummer fem på Dansk Industris (DI) liste over gazsellevirksomheder. Listen viser nye virksomheder, som er vokset hurtigst efter tre år.