
Hvem skal have Lemvig Kommunes nystiftede pris for god arkitektur? Kom med forslag.
Skal det være den ny Mallemukken i Thyborøn, tegnet af lokale arkitekter, ombygningen af Bovbjerg Fyr, renoveret med bl.a. Realdania-penge, Hotel Lidenlund, en total renovering af Lemvigs ældste hotel, Iskunsten, der forvandler Thyborøns gamle frysehus til is-attraktion, Sneglehuset, der er renoveret af ildsjæle, eller Wærket, hvor en gammel sportshal er ombygget til vandland og mødested for alle.
For blot at nævne nogle af de mange spændende, inspirerende og markante ny- og ombygninger, der er foretaget i det seneste års tid i kommunen. Der er mange flere, se nedenfor.
Pris-udmærkelse
Det er Kommunalbestyrelsen, der har indstiftet arkitekturprisen, der uddeles første gang den 27. oktober i forbindelse med den landsdækkende ”Arkitekturens Dag”.
Ideen er, at prisen skal ”øge interessen for den arkitektoniske kvalitet i fysiske omgivelser og hædre arkitekter for deres arbejde og bygherrer for deres prioritering af arkitekturen og bygningsforbedring”, som det hedder i beskrivelsen.
- Prisen uddeles både som en præmiering og som inspirationskilde og for at rose gode kræfter, der arbejder for at forskønne, renovere og bygge nye flotte bygninger i vores kommune, siger Steffen Damsgaard, formand for Teknik- og Miljøudvalget.
Hvad kan præmieres?
Arkitekturprisen gives til gode eksempler på 1) nye bygninger som etageboliger, parcelhuse, liberale erhverv, industri og offentlige formål, 2) om- og tilbygninger til eksisterende bygninger, 3) restaurering af bevaringsværdige bygninger, og 4) andre anlæg som f.eks. parker, pladser, grønne områder og gårdrum.
Kommunalbestyrelsen kan desuden påskønne organisationer, foreninger eller personer, der har gjort en særlig indsats for at øge den arkitektoniske kvalitet i kommunen. Der kan uddeles en eller flere præmier.
Bedømmelsesudvalget vægter:
At byggeriet eller anlægget fremtræder smukt og er af høj arkitektonisk kvalitet, at det giver et positivt bidrag til byen, kvarteret, gaden eller det omgivende landskab, at det bidrager til arkitektonisk nytænkning og er opført i et nutidigt eller moderne formsprog, eller at der er tale om en smuk renovering af en gammel bygning, med udgangspunkt i bygningens oprindelige arkitektur.
Bedømmelsesudvalget består i 2021 af, Steffen Damsgaard, formand for Teknik- og Miljøudvalget, arkitektfaglig dommer Lars Juel Thiis, arkitekt MAA, udpeget af arkitektforeningen, arkitekt Poul Jørn Poulsen, udpeget af Teknik- og Miljøudvalget, Bent Wolder Mortensen, udpeget af Foreningen for Bygnings- & Landskabskultur, og Mariane Vistisen Lindskov, leder af Plan & Projekt, Lemvig Kommune.
Giv dit bud på god arkitektur
Indsend dit forslag til: teknik@lemvig.dk. eller til Plan & Projekt, Lemvig Kommune Rådhusgade 1, 7620 Lemvig, senest den 20. august 2021. Medsend gerne en beskrivelse af byggeriet, kontakt oplysninger og evt. foto. Hvis der et år ikke findes byggerier, der kan præmieres, uddeles ingen præmier.
Det eller de præmierede værk/-er modtager en plakette til at sætte på bygningen. Derudover kan der gives rosende omtale af projekter, der ud over rosen belønnes med et diplom.
Fakta:
Der kan være mange kandidater til årets arkitekturprisen. Her nogle eksempler:
- Nyopført bolig. Vandværksvej 43,
- Renoveret firlænget gård. Pugholmvej 41, 7620 Lemvig,
- Tilbygning til eksisterende hus, der også er renoveret. Café Larsen
- Nyopført bolig. Vesterhavsgade 58, Thyborøn
- Nyopført virksomheds- og formidlingscenter. Klimatorium
- Renovering og tilbygning. Frivilligcenter Lemvig, tidligere handelsskole
- Renovering af bolig. Vesterbjerg 46, Lemvig,
- Renovering af forsamlingshus. Det gamle missionshus i Nr. Nissum, Kirkebyen 30, 7620 Lemvig
- Renoveret enfamiliehus. Kjelbjergvej 34, Fjaltring
- Renovering af tidligere vandbygningsvæsens værkstedshuse. Sea War Museum
- Renovering af tidligere vandbygningsvæsens værkstedshuse. Transvej 16, Ferring.
- Sommerhus. Doblervej 91.
- Renoveret skolebygning. Aulaen i Bøvling til Formidlingscenter for Naturpark Nissumfjord.