
Før brugte Sara og Dennis hver to timer om dagen på transport med børn og til arbejde. Sara afleverede og hentede børnene. Dennis brugte to timer til og fra arbejde i Aarhus. I Fjaltring bruger de nu to-tre minutter til de samme opgaver.
– Det hele er tæt på. Afstandene er korte, og vi kan hurtigt komme rundt i byen. På arbejde, til skolen og hjem. Vi er flyttet til en tryg lille boble med overskud. Tid til en snak og en hjælpende hånd er der altid, siger de to samstemmende – med et afslappet smil og et let skuldertræk.
Fra Østjylland til Vestjylland
Sara og Dennis flyttede til Fjaltring fra Bøstrup syd for Randers i juli i fjor. Forhistorien er kort – og så alligevel ikke.
De gik i tanker om at bo ”i naturen og om det lille samfund”. De fulgte flere grupper på Facebook om emnerne, blandt dem MIN LANDSBY, der drives fra arbejds- og kontorfællesskabet Cowork Fjaltring.
Et opslag om et weekendophold for hele familien i Fjaltring fik afgørende konsekvenser. De meldte sig og fik tilbuddet.
– Vi var jo interesserede, men vidste ikke, hvad vi gik ind til, eller hvad der ventede os. Men muligheden for at opleve et lille landsbysamfund indefra var vi med på, siger Sara med en mellemting af forventning og forundring i stemmen.
Mødet
Som sagt, så gjort. En mørk vinteraften i januar 2021 satte de kurs mod vest – og blev modtaget af, hvad de nu ved er byens to vigtigste kendetegn.
Et – gæstfrie mennesker og ildsjæle, der tog imod og bød velkommen, og som havde planer og forberedt tilbud til dem for hele weekenden.
Og to – en hidsig vestenvind, der i samme øjeblik, Dennis åbnede bildøren, rev huen af ham og blæste den op over skolens tag og bort.
– Vi blev meget vel modtaget, talte med mange, kom rundt i byen, ud til havet og så den barske, men skønne natur. Og børnene faldt til samme dag og legede med deres jævnaldrende. Det var på en gang overvældende og helt uvant for os. Sådan et sammenhold oplevede vi ikke i Bøstrup. Slet ikke, siger Dennis.
Stille hjemtur
På turen hjem var der meget stille i bilen. Mødet med Fjaltring sad dybt. Begge blev bogstaveligt talt ”blæst bagover”. Sara var solgt. Dennis var også tiltrukket, men mente, at Fjaltring da var et fint sted at ”holde ferie”. Men at bo der var han ikke sikker på.
Overvejelserne gik dog hurtigt i én retning. Efter et nyt besøg en måned senere var spørgsmålet ikke længere, ”om” de skulle flytte teltpælene til Fjaltring, men ”hvornår”. Jagten på en bolig begyndte, og i juli – efter adskillige weekenders søgen, flyttede de ind i et lejet hus.
– Da var vi ikke i tvivl. Det er den rigtige løsning for alle fem. Et godt sted for børne- og familieliv. Især når vi også kan arbejde herfra, siger Dennis.
It og marketing
Dennis Brown Perto er uddannet datateknikker og it-programmør og arbejder ved et firma i Aarhus som netværks sikkerhedskonsulent og teamleder. Ja, faktisk er han certificeret ”etisk hacker”. Arbejdet går ud på at overvåge virksomheders brandvægge, så ubudne ”gæster” ikke bryder ind i firmaers it-systemer.
Siden flytningen arbejder han fra sit bord i Cowork Fjaltring, hvor i alt ni personer er tilknyttet. Han er kun sjældent i Aarhus, dels på grund af coronaen, dels fordi han med sin computer kan arbejde hvor som helst.
– At sidde i et kontorfælleskab er vigtigt for mig. Selv om vi ikke arbejder med samme fag eller emner, er det udbytterigt at tale om og diskutere, hvad vi laver hver især, fortæller han.
Sara Louise Brown Perto er uddannet markedsføringsøkonom og har startet sin egen virksomhed, Brown Marketing, som hun driver dels fra hjemmet, dels fra et bord i Cowork Fjaltring. Hun laver blandt andet produkttekster til webshop og satser på annoncering på Facebook for virksomheder.
Begge er vokset op i Randers. Med sig til Fjaltring har de to piger på 11 og fem år, og en søn på tre.
Fællesskab
Alle fem er faldet godt til og hurtigt kommet med i byens liv og er engageret i skole, børnehave og foreningsliv.
– Arbejdskammerater, legekammerater, købmand, natur og sociale arrangementer. Her er alt det vi sætter pris på og gerne vil. Vi har dagligt kontakt med mange i byen. Det giver ro og tryghed, siger Dennis.
At det også er billigt at bo, er en gevinst oven i. Før havde familien to biler. Den ene er nu solgt og erstattet af en ladcykel, cykler og løbehjul.
– Her et enestående socialt netværk. Vi ringer bare efter naboer eller venner, hvis vi skal have eller give en hjælpende hånd. Ja, det er som om, børnene har flere mødre og fædre, for det er de samme mennesker, der passer og underviser dem. Der er nogen at være sammen med hele tiden – hvis det det vi vil, siger Sara og føjer til:
– Mens vi er på arbejde her på kontoret, kan vi se den yngste blive lagt til søvn i børnehaven, se den ældste i skolen samtidig med, at der er udsigt til havet. Hvis vi er sultne går vi bare ned til købmanden, der holder til huse i samme bygning som kontorfællesskabet.
Udover den varme velkomst i Fjaltring er det to også glædelig overrasket kommunens imødekommenhed. De fik en velkomstpakke fra kommunen med mange gode informationer. Noget af en overraskelse.
– Vi er tætte på hinanden her i byen. Ånden er hjælpsomhed, delagtighed og rummelighed. Det er meget motiverende. Det har vi ikke oplevet andre steder. Man keder sig aldrig, siger Dennis.