
Partierne Venstre, Socialdemokratiet, SF, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre, har den 5. september 2022 indgået forlig om budget 2023. Med et underskud i Lemvig Kommunes budget på 69 mio. kr. var udgangspunktet meget vanskeligt. Forliget indeholder besparelser, reduktion af ambitionsniveauet på anlæg samt en skattestigning, mens der også er fundet plads til både udvidelser og nye anlæg.
Det er glædeligt, at alle partier er med til at løse den svære opgave med budgettet for 2023.
Ny udligningsreform medfører stor ubalance i økonomien
Forklaringen på underskuddet er udligningsreformen. Det nye udligningssystem tager ikke højde for Lemvig Kommunes udfordringer. Kommunen er udsat for markante ændringer i demografien og i de socioøkonomiske strukturer. Det betyder, et stort fald i skatteindtægterne og en stor stigning i udgifterne til flere ældre og flere socialt udsatte borgere på førtidspension, fleksjob og forskellige sociale foranstaltninger.
Udligningssystemet kompenserer ikke for store ændringer i kommunernes alderssammensætning og i sociale forhold, ligesom systemet ikke fanger, at det i en kommune som Lemvig, med få borgere og et meget stort areal, er meget svært at tilpasse udgifterne til et stort fald i børnetallet. Der er indført en faktor, som skal opfange ovennævnte tilpasning af serviceområderne i kommuner med et stort areal og en lille befolkning. Den vægtes desværre kun med 1% i udligningen.
Vi er rigtig gode til at tjene penge i Lemvig Kommune, og har en relativ høj skatteindtægt pr borger, men er for få til at tjene dem, og udligning af skatteindtægterne er lavere i den nye udligningsmodel end i den gamle model.
Der er et særligt element i udligningssystemet, der betyder, at kommuner med en særlig stor tilbagegang i befolkningsgrundlaget får et særligt tilskud. Tilskuddet er faldet med 19 mio.kr. fra 2022 til 2023, kriteriet falder med yderligere 21 mio. kr. fra 2023 til 2024.
Med den nye udligningsreform vil vi i de kommende år opleve en endnu større ubalance i kommunens økonomi. Vi er derfor nødt til at rykke i alle håndtag. Der er gennemført besparelser, mindre anlæg og ændringer af finansiering.
Vi har modtaget et tilskud på 14,0 mio. kr. fra puljen til særligt vanskelig stillede kommuner. Det er ikke nok til at skabe balance i kommunens økonomi. Det er derfor nødvendigt at sætte skatten op i 2023 for at kunne fastholde et rimeligt serviceniveau. Vi har derfor fremsendt en ansøgning til Indenrigs- og boligministeriet om forhøjelse af skatten med 13 mio. kr.
Besparelser, udvidelser og finansiering
Det betyder, at vi har været nødt til samlet at spare omkring 35 mio. kr. på driftsbudgettet, heraf har vi har sparet og effektiviseret for i alt 10,5 mio. kr. på serviceområderne.
Vi forventer at kunne spare 5,0 mio. kr. ved mere effektive indkøb. Endvidere er der lagt op til at spare 1 mio. kr. på administration, og der er sparet 3,5 mio. kr. ved at effektivisere beskæftigelsesindsatsen. Der indlagt en reduceret ramme på 10,5 mio. kr. på overførsler til borgerne til bl.a. ledighedsydelser og kontanthjælp.
Vi har heldigvis en god kassebeholdning, som vi har anvendt til at købe de nye elbiler til ældreplejen i stedet for at lease dem, og til at betale de feriepenge som vi skylder medarbejderne. Det har givet årlige besparelser på 7,2 mio. kr.
Vi vil i de kommende år mangle hænder på ældreområdet. Der er derfor udarbejdet en handleplan med henblik på at fastholde de nuværende medarbejdere og styrke muligheden for at rekruttere nye. Satsningen på at få flere unge ind i fritidsjob i hjemmeplejen har været en succes, og den styrkes i 2023.
De økonomiske udsigter betyder, at vi kommer til at se på børneområdet. Antallet af kommunens 6-16 årige falder, og vi er forpligtigede til at kigge på udnyttelse af kapaciteten på børneområdet.
For dagplejen vil der være en besparelse og tilpasning af en organisation, der blev defineret, da børneårgangene var væsentligt større, på 0,3 mio. kr. i 2023 og årligt 0,7 mio. kr. i 2024 og frem ved at tilpasse den administrative struktur og lave omstruktureringer i dagplejen.
I forlængelse af drøftelsen om sammenlægning af overbygningen på Nr. Nissum skole og Lemtorpskolen, ved sidste års budgetlægning, er det besluttet, at der arbejdes mod en bedre udnyttelse af kapaciteten. Der er lavet en større undersøgelse af Lemvig Kommunes skolevæsen. Undersøgelsen peger på, at Lemvig Kommune har et meget velfungerende skolevæsen, men at de små udskolinger er meget omkostningstunge sammenlignet med større udskolinger.
Vi ønsker at bevare den nuværende decentrale skolestruktur, men udskolingerne skal samles på færre skoler. Det vil bevare trygheden og nærværet for de mindre børn, og give større faglighed og fællesskaber for de større børn. Vi har lavet en undersøgelse af den samlede overbygning og arbejder på at samle den på skolerne i Lemvig by. Der vil være tale om en økonomisk mere bæredygtig løsning , der i større grad vil kunne imødekomme faldet i antal udskolingselever i de kommende år.
Vi foreslår, at der spares 625.000 kr. i 2023 og 1,5 mio. kr. i 2024 ved, at Lemvig Ungdomsgård fusionerer med Lemvig Ungdomsskole, så de sammen kan skabe et samlet ungemiljø med et stort udbud af både klub-, fritids- og undervisningstilbud. En samlet Ungdomsgård og ungdomsskole med fokus på overbygningseleverne vil kunne understøtte det sociale, det faglige og trivslen for overbygningsklasserne.
Det er lykkedes os at finde rum til anlægsinvesteringer på samlet 53,1 mio. kr. Vi styrker bosætningen og erhvervsudviklingen ved at afsætte 0,5 mio. kr. til bosætning, samt 0,5 mio. kr. til at fremme etableringen af energi- og PtX virksomheder.
Både boligmarkedet og etableringen af erhvervsvirksomheder har gennem de seneste år været i en positiv udvikling. Der er derfor afsat 5,0 mio. kr. til at udbygge erhvervs- og boligarealer.
Der er afsat samlet 2,9 mio. kr. til fortsættelse af forskønnelsen af land- og byområder. Der er afsat 1,4 mio. kr. til byfornyelse, 0,4 mio. kr. til stadefaciliteterne på Lemvig Havn, 0,5 mio. kr. til etablering af et nyt rekreativt område ved Gjellerodde og 0,4 mio. kr. til en undersøgelse af mulige fremtidsplaner for området omkring Vinkelhage og sejlklubben.
Der blev i 2022 afsat 0,5 mio. kr. til Biohuset. Der afsættes yderligere 0,3 mio. kr. i 2023 til støtte af det store renoveringsprojekt.
Antallet af solgte elbiler er næsten fordoblet det seneste år. Det kræver flere ladestandere, og der er afsat 1,0 mio. kr. til flere offentlige ladestandere.
Alt i alt et budget, der på trods af den stramme økonomi også sætter midler af til udvikling af Lemvig Kommune i det kommende år.