
Lemvig Kommune er tildelt Kommunernes Landsforenings Klimapris 2023. Det skete ved foreningens årlige Klima & Miljø Topmøde i Sønderborg torsdag. Lemvig kommune var én af fire kommuner, der var indstillet til prisen.
Klimaprisen anerkender kommuners indsats for bæredygtige løsninger og driver den grønne omstilling i Danmark. Prismodtageren er en kommune, der, som det hedder, er ”nytænkende og udvikler effektive løsninger for klimaet, som desuden kan bruges andre steder”.
Landsforeningens klimatopmøde satte fokus på ”følgeskab”. Med det menes, at den grønne omstilling skal drives i samarbejde mellem borgere og relevante aktører som forsynings- og transportselskaber, private virksomheder plus kultur- og fritidsinstitutioner, så kommuners klimamål kan gennemføres.
”Kommunernes Klimapris i 2023 går til en klimaindsats, der i særlig grad er lykkes med at skabe lokal opbakning, forankring og følgeskab fra borgere, civilsamfund og/eller erhvervsliv”, hedder det i begrundelsen for, at Lemvig Kommune får prisen.
Glæde – med forpligtigelse
- Prisen er en stor anerkendelse af arbejdet for et bedre klima, kommunen i samarbejde med lokale virksomheder har været i gang med i mange år – og forstærket i de senere år. Prisen tilskynder os at fortsætte og yderligere forstærke indsatsen. Den er nødvendigt, siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune.
Han henviser blandt andet til kommunens overordnede klimapolitik i form af DK2020 -Klimahandlingsplanen, der bygger på et internationalt koncept, som snart alle kommuner i Danmark er en del af og derved sætter klimaindsatsen højt på dagsordenen.
Jysk Energi, en af samarbejdspartnerne, hilser prisen velkommen.
- Klimaprisen falder det helt rigtige sted og er en stor ros for det arbejde, lokale aktører og kommunen gør for klimaet. Men prisen forpligter også. Vi skal fortsætte arbejdet med uformindsket styrke. Ja, skrue op for indsatsen og det gode samarbejde, siger Lars Naur, direktør ved Jysk Energi.
Hos Skovgaard Energy ønsker man Lemvig Kommune stort tillykke med den flotte pris.
- Vi vil gerne rose Lemvig Kommune for at tænke synergier på tværs. Energiprojekter skal bidrage med mere end grøn energi. Projekterne skal også øge biodiversiteten, skabe nye rekreative område og eksempelvis ny skovrejsning. Det tænker vi ind i vores projekter, siger Bjarke Mollerup Bitsch, udviklingsdirektør ved Skovgaard Energy.
Han fremhæver, at Klimapark Nees Hede er et godt eksempel på, hvordan det er lykkes alle parter at mødes om at skabe et energiprojekt, der selvfølgelig skaber grøn energi, men samtidig skaber ny skov, understøtter oprensning af Byn Sø og skaber nye rekreative områder.
Stolt
- Jeg er naturligvis stolt på Lemvig Kommune og vores samarbejdspartneres vegne at modtage denne fine udmærkelse for indsatsen, siger Steffen Damsgaard, der som formand for Teknik & Miljøudvalget i Lemvig Kommune modtog Klimaprisen.
- Det er vigtigt at huske, at de her landbaserede projekter er et fundament for et større energieventyr i hele Nordvestjylland. De danner - sammen med andre anlæg i Holstebro og Struer kommuner et fundament for den fortsatte udvikling - inklusiv ptx, ammoniak og gødningsproduktion, e- fuels og andre klimavenlige energiformer, føjer han til.
Fakta
Kommuner kan indstille sig selv eller andre til Klimaprisen ud fra følgende kriterier: 1) Evne til at skabe lokalt følgeskab og forankring, 2) Betydning for klimaindsatsen og nedbringelse af CO2 udslippet, 3) Hvordan indsatsen er anvendt af andre fagområder eller af andre kommuner, 4) Indsatsen giver viden og læring, der kan bruges fremover.
Lemvig Kommune har i sin ansøgning ”Succes med VE-anlæg i Lemvig Kommune” fokus på handling - udnyttet potentialet for vind- og solenergi under hensyntagen til natur, kultur, klima og mennesker samt bidrage til erhvervsudviklingen i området.
Kommunen henviser til igangværende projekter, der opfylder kravet til nomineringen
Solcellepark og PtX ved Ramme: Solcelleanlæg på omkring 50 MW, som blev etableret i 2022 med et beplantningsbælte rundt om. PtX-anlægget på 10 MW blev påbegyndt i 2022, som er et innovativt dynamisk ammoniakanlæg i et område med både vind- og solenergi samt let adgang til eltransmissionsnettet. Skovgaard Energy er opstiller.
Klimaparken Nees Hede: Solcelleanlæg på mere end 150 MW, som blev etableret i 2022, ny skov og natur på 95 hektar inkl. et nyt vådområde og udvidelse af 2 eksisterende samt forbedringer af rekreative forhold ved Harpøt Havn som en del af Naturpark Nissum Fjord. Skovgaard Energy er opstiller.
Høvsøre solcelleanlæg: Solcelleanlæg på ca. 40 MW, som blev etableret i 2022 inkl. et minivådområde og flere rekreative tiltag i samarbejde med Naturpark Nissum Fjord. Projektet er lokalt forankret med 50% andele til borgere i Lemvig Kommune. Jysk Energi er opstiller.
Jysk Energi har udviklet LIV-modellen (Lokal medejerskab, Investeringer på lang sigt og Vedvarende energi)
Skovgaard Energy arbejder efter fem dogmer: Fremtidens energiløsninger, udvikling og synergier i lokalområdet, inddrage lokale aktører og interessenter, prioritere lokale leverandører og øge biodiversiteten i projektområder.
For de 3 projekter er der opsat omkring 300.000 kWh (svarende til ca. 75.000 husstandes årlige el-forbrug)
KL's Klima & Miljø Topmøde er KL’s store årlige politiske konference på klima-, teknik- og miljøområdet. KL’s Klima- og Miljøudvalg byder op til politisk dialog, debat og vidensdeling. Deltagerne er kommunalpolitikere, folketingsordførere, kommunernes samarbejdspartnere og kommunale direktører og chefer på området.