
Lørdag den 9. april klokken 11.00 er der officiel indvielse af Områdefornyelsen af Lemvig bymidte. Et projekt til tæt på 20 millioner kroner til renovering af gader, stræder, torve, grønne områder parkerings- og opholdspladser, suppleret af godt 10 millioner i tilskud til renoveringer af bygninger eller nedrivninger og over 15 millioner investeret af private.
Målet med projektet er at gøre Lemvig midtby mere attraktiv for borgere, erhvervsdrivende og gæster ved at renovere, nedrive og ombygge ældre bygninger og gader, kaldet byens ”bagsider” eller de ”oversete rum”, og knytte centrale gader og pladser plus havnen tættere fysisk sammen og dermed gøre hele bymidten til en sammenhængende enhed.
– Det synes jeg er lykkedes. Måske også bedre end de fleste turde håbe på. Lemvig har fået et løft og er smukkere end nogensinde tidligere. Jeg tror alle, byens beboere og gæster, føler sig hjemme i byen og nyder at være her, siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune og fortsætter:
– Vi har fra Kommunalbestyrelsens side i snart mange år arbejdet målrettet med byfornyelse ikke bare i Lemvig by, men i hele kommunen. Vi har gennemført mange projekter, flere er i gang, og flere er på vej. Det er en velovervejet prioritering.
Steffen Damsgaard, formand for Teknik- og Miljøudvalget, istemmer om det femårige projekt:
– Det er meget vellykket. Jeg er specielt glad for den fine forbindelse, ja, nærmest et strøg mellem havnen, områdefornyelser i byens centrum, det ny Sundhedshus og adgangen til Lemvig Sø. Og så vil jeg fremhæve det gode og tillidsfulde samarbejde mellem private, kommunens folk og entreprenører gennem hele perioden.
Private og offentlige penge
I alt har private grund- og bygningsejere investeret i omegnen af 20 millioner kroner i vedligehold af egne bygninger, mens der er anvendt 10,6 millioner ”offentlige” kroner. Kommunens andel heraf er godt halvdelen, mens resten er statslige penge.
Puljen på 10 millioner kroner i tilskud til bygningsrenovering og til nedrivning af dårlige bygninger supplerer som selve områdefornyelsesprogrammet ”Lemvig På Bagsiden” på knap kr. 20 millioner.
Oven i har private ejere anvendt et ikke nærmere specificeret beløb på indvendige renoveringer, opførsel af nybyggeri, parkeringspladser og lignende.
Projekter
Områdefornyelsen af Lemvig bymidte består af en række projekter. Som renovering af Weibelsgade, Garver Fynbos plads på Søndergade, området ved Biohuset og det gamle missionshus, gårdrummet ved den tidligere Handelsskole og ved Musikskolen og endelig adgangen til Lemvig Sø, der netop er afsluttet.
Der har også været fokus på trafikken for at få en bedre afvikling, parkering og skiltning i midten af byen. Et projekt med beplantninger er gennemført for at gøre byen grønnere. Byens kunst og kulturhistorie er løbende formidlet, f.eks. ruten ”I Gantriis` fodspor” og Ida Gantriis` gavlmaleri i Rådhusgade.
Indvielsen
Første del af indvielsen begynder klokken 11.00 lørdag den 9. april i Fængselsgården ved Musikskolen på Rådhusgade med tale af borgmester Erik Flyvholm og underholdning for voksne og børn.
Herefter er der mulighed for at komme på guidet rundvisning i områdefornyelsen omkring bymidten.
Anden del af indvielsen foregår i den nyanlagte park ved Biohuset klokken 12.15 og hvor Steffen Damsgaard, formand for Teknik og Miljøudvalget taler klokken 12.35. Begge steder er der musik og smagsprøver.
Fakta:
Lemvig Kommune har investeret 12 millioner i områdefornyelsen ”Lemvig På Bagsiden”
Statens pulje (Bolig- og Planstyrelsen) har bidraget med seks millioner til områdefornyelsen ”Lemvig På Bagsiden”.
”Den ekstraordinære pulje til bygningsfornyelse” er anvendt til bygningsfornyelse (renovering, nedrivning og opkøb) i forbindelse med områdefornyelsen udgør i alt 10.6 mio. kroner. Heraf udgør den kommunale andel 6.1 mio. og statens andel 4,5 mio.
Private lodsejere har skønsmæssigt investeret 17.5 millioner kroner (indvendige renoveringer og penge til opførsel af privat nybyggeri og p-pladser og lignende er ikke medregnet (beløb ukendt)).