
Fjaltring er over det seneste år blevet et center for iværksættere og samarbejde – eller ”påhitteri”, som kontorfællesskabet Cowork Fjaltring kalder det. Et omdrejningspunkt for nye dynamiske arbejdspladser.
Cowork Fjaltring holder til i den gamle købmandsbygning midt i byen. Arbejdsfællesskabet har trukket nye beboere til byen og er medvirkende til en opblomstring af Fjaltring Friskole og en ny børnehave, Børnehuset. Fjaltring og egnen omkring er inde i en sund gænge.
11 personer er tilknyttet kontorfællesskabet. Tilsammen er der 15 CVR-numre på adressen. Alle er enkeltmands- eller to mands-virksomheder plus såkaldte remote-arbejdspladser, hvor vedkomemende arbejder for en virksomhed et andet sted i landet. Kendetegnende for virksomhederne er kreativitet, hvor hver især har fundet en niece på markedet med gode ekspansionsmuligheder.
– Det er et fællesskab, hvor vi sparrer med hinanden og arbejder sammen. Så dukker der nye ideer op – hele tiden. De skaber dynamik. Vi hitter på noget og sætter i gang – hele tiden, siger Heino Smed Sørensen, vært ved Cowork Fjaltring og en af initiativtagerne til kontorfællesskabet og i øvrigt har en baggrund som landmand og ergoterapeut. Han arbejder med appen Min Landsby og er koordinator for LAG-Lemvig.
På kontoret findes it-eksperter, en musik- og psykoterapeut, en cand.mag., en grafisk designer, en musiker, en journalist, en jurist og en markedsføringsøkonom. En broget samling med mange talenter. Så godt som alle er tilflyttere fra andre egne af landet.
Det er ikke for meget at skrive, at kontorfællesskabet lever op til Fjaltrings ry som stedet for iværksættere.
Fællesskabet og landsbyen
Cowork Fjaltring holder til i fine nyrenoverede lokaler tæt på Fjaltring Friskole og den nyåbnede børnehave. Arbejdspladsen flyder sammen med andre aktiviteter i byen.
Lokalerne er udrustet med hurtigt internet, masser af pc’er og skærme, og hvad der ellers hører til et moderne kontormiljø med god stole og hæve- og sænkbare borde. Lyse, åbne rum – med god udsigt hele kompasset rundt. Havet mod vest, vindmøller og klitter mod syd, marker mod øst, og klinter og Trans kirke mod nord.
Nogle kommer hver dag, andre nogle dage om ugen. Det er også mulighed for at benyttet kontoret under et kortere eller længere besøg I Fjaltring. Fællesskabet tilbyder at skaffe en gæstebolig i byen for interesserede blandt andet ved at tilbyde "Workation" i samarbejde med Fjaltring Gæstehus.
– Projektet er led i noget større end bare arbejde. Vi vil være et led i at skabe en levende landsby. Vi vil udvikle byen og området omkring. Her skal være et godt sted at flytte til og bo for yngre mennesker og børn og et godt sted at arbejde, siger Heino Smed Sørensen, vært ved Cowork Fjaltring og en af initiativtagerne til kontorfællesskabet.
På nært hold er byens friskole og nye børnehaven, som stort set alle på kontoret har en andel i – enten i form af børn, ægtefælle, der arbejder der eller er med i skolens bestyrelse eller gør et frivilligt arbejde.
– Her er et godt sammenhold. Folk kender hinanden og kommer hinanden ved – på kontoret, her i byen og egnen omkring. Folk er afhængige af hinanden her. Vi må, kan, skal og vil skabe selv. Ingen kommer og hjælper os her – er indstillingen, siger Gitte Daasbjerg, der er flyttet til Fjaltring fra Randers, hvor hun er uddannet Musik terapeut.
– Vi ønsker og har et fællesskab, hvor der er gode muligheder for at kombinere arbejde, familie og fritidsinteresser. Vi udvikler os – og hinanden, forsætter Gitte Daasbjerg.
Smeltedigel
Et eksempel på de nære forbindelser i Fjaltring er forslag fra kontorfællesskabet om at sætte iværksætteri og bæredygtighed på skoleskemaet i friskole. Den ældste i landet, og som på bare et år har mere end fordoblet elevtallet – fra otte til 19 elever i januar i år.
– Vi skaber nye miljøer for at skabe nye fællesskaber, så ånden i byen på en gang bevares og fornyes. På en måde er vi alle lige gamle i Fjaltring. Yngre som ældre vil have åndsfæller. Dermed gentænker vi ånden hele tiden, siger Heino Smed.
Kontorfællesskabet har mange fordele. De vigtigste er tilgængelighed og fleksibilitet. Flere af de tilknyttede arbejder for virksomheder med hovedkontor langt væk. Coronaen har tilskyndet den udvikling.
– Du kan arbejde hvor helst. Fra hjemmekontoret eller i kontorfællesskaber. Det er en udvikling der fortsætter og går stærkere, lyder budskabet fra Cowork Fjaltring.
Oplevelse
Fjaltring har mange forcer. Nogle helt åbenbare, andre mere usagte eller ikke synlige.
Fjaltring skal opleves. Møde de lokale, opleve byen, naturen og være med i alle aktiviteter, der er dagligdagen. Mærke stemning og ånd, lyder det fra kontorfællesskabet.
– Her er ikke langt fra tanke til handling. Go ide, jamen så se komme i gang! Ånden er, der skal tages chancer, og det skal opleves og mærkes, siger Heino Smed og føjer til:
– Når folk kommer hertil, bliver de hurtigt interesserede i egnen og byen. Mange besøgende bliver endda ambassadører for Fjaltring. Det er lidt utroligt, at det kan lade sig gøre. Men alt, hvad større byer kan tilbyde, er også her. Og så er det hele tæt på, ja inden for gåafstand. Også Vestkysten.