
Det blev en kamp om liv eller død for Mona Mahko og Jamal Balko, da syrisk militær bombede deres hjemby Aleppo i 2012. Efter en farefuld flugt gennem flere lande kom parret med deres børn til Danmark og Lemvig. Her er de i sikkerhed og føler sig trygge. Nu har de taget nye uddannelser, arbejder og vil klare sig selv. Undervejs har de fået stor hjælp af danskere.
Det var dramatisk og farefuldt. Nok mere end nogen kan forestille sig. Aleppo, Syriens finansielle centrum, blev lagt i ruiner af syriske og russiske bombefly efter måneder og års oprør mod landets præsident, Bashar Hafez al-Assad, og dennes brutale styre. Naboer og venner blev dræbt, sårede eller flygtede.
12. august 2012
– Vi frygtede for vores liv. Vi så byen blive bombet i sænk. Til sidst var der ingen anden udvej end at flygte fra byen og søge tilflugt et mere sikkert sted, fortæller Jamal med dæmpet og trist stemme. Med Mona og de fire børn ved siden af sig i sofaen, der er købt i en lokal genbrugsbutik.
Deres hjem i Syrien er ødelagt, og deres familie og venner er også flygtet og spredt over det meste af verden. Der er ikke meget at vende hjem til.
De boede midt i Aleppo. Da bomber faldt kun få meter fra deres hjem og eksplosionerne var værst midt i august 2012, tog de deres bil og kørte til landsbyen Maskenli i regionen Afrin, der grænser op til Tyrkiet, Her boede de i ni måneder. Mona blev gravid og fødte deres tredje barn i Tyrkiet. Hun turde ikke føde i Syrien.
Afrin er et kurdisk område, hvor flere islamiske grupper hærgede regionen under opstanden. Efter at Jamal to gange blev taget til fange og bestjålet af formodede islamiske grupper, besluttede ægteparret at flygte til Tyrkiet. Planen var at finde bolig og arbejde.
– Jeg var rædselsslagen. Vi blev overfaldet. De stjal alt og bortførte Jamal. Jeg troede, jeg aldrig skulle se min mand igen, fortæller Mona fattet, men stadig, den dag i dag, opskræmt af begivenhederne.
Efter den seneste bortførelse beslutter Mona og Jamal at forlade Afrin. Det er helt enkelt for risikabelt for familien at blive.
Oven i bliver kurdere diskrimineret i Syrien. Både voksne og børn. Kurdere har sværere ved at få gode karakterer i skolen og at få uddannelse og arbejde.
13. september 2014
Efter en turbulent - ikke ufarlig - og krævende rejse gennem Grækenland, Holland og Tyskland kommer Jamal til Danmark den 13. september 2014.
– Jeg kan fortælle meget om rejsen og ankomsten til Danmark. Faktisk er det uklart, hvordan jeg havnede her. Efter godt halvandet år i Danmark kommer Mona og vores børn hertil ved familiesammenføring, fortæller Jamal med et smil på læberne. Han levede i usikkerhed og uro, inden han genså sin familie.
En befrielse og lettelse. Det var alt besværet værd.
Efter en tur omkring Sandholm og Ramsing ved Skive bliver de, af sagsbehandlere med henvisning til fordelingsnøgler for flygtninge, henvist til Lemvig Kommune, hvor de får tag over hovedet og mad på bordet. Og nu har en tryg og rolig base.
Mona
Begge har gode uddannelser i Syrien. Er uddannet akademikere. Og vant til at arbejde selvstændigt. Kort sagt til at klare sig selv. Deres uddannelser er godkendt i Danmark, men de har ikke været i stand til at finde jobs. Så de har taget nye uddannelser i Danmark for at få arbejde. Penge fra det offentlige forsøger de at undgå mest muligt.
Efter folkeskolen og gymnasiet tog Mona en kandidatgrad i fransk litteratur og bachelorgrad i tyrkisk litteratur fra Syrien. Hun taler flydende tyrkisk, fransk, kurdisk, arabisk, engelsk – og nu dansk.
Hun har arbejdet som tolk i tyrkisk, fransk og arabisk og undervist i gymnasiet hjemme i Syrien. I Danmark har hun læst til pædagog ved Via University College i Holstebro. Blev færdiguddannet den 20. juni og fået arbejde på Lemvig Ungdomsgård, hvor hun startede den 1. august.
I fritiden er hun basketballtræner for U11 drengeholdet i Lemvig. Hun spillede selv basketball i Syrien. Hun arbejder som frivillig på Røde Kors og i Danmissions genbrugsbutikker. Og børnene. De er de vigtigste.
Jamal
Jamal er uddannet maskiningeniør med speciale i design og produktion ved universitet i Aleppo. Han arbejdede som maskiningeniør i Syrien. I Danmark er han uddannet produktionsingeniør fra Via University College i Holstebro i marts i år.
Han fik hurtigt arbejde hos Heta Brændeovne som håndværker. Men problemer med ryggen gjorde, at han måtte opgive mere fysisk krævende arbejde. Nu leder han efter et job, hvor ryggen ikke belastes så meget.
Jamal er godkendt som tolk ved politiet siden 2017. Han har også taget kørekort til bus i 2021.
Par
Jamal og Mona mødtes gennem fælles venner. Selv om deres respektive familier kender hinanden, havde de ikke mødtes. De blev gift i 2008 og fik deres første barn et par år senere. Deres fire børn går i børnehave og folkeskole i Lemvig.
– Vi har i Syrien hele tiden været vant til at arbejde selvstændigt og været i stand til at klare os selv. Det er vigtigt for os at være aktive og gode rollemodeller for vores børn. Vi vil bidrage til samfundet, siger Mona bestemt.
Sådan hjælper danskerne
De er meget taknemmelige over modtagelsen, og hvad danskerne har gjort for dem. Især sætter Mona og Jamal pris på deres gode danske netværk. Deres søde naboer og gode venner. Også lærere og pædagoger på Lemtorpskolen roses. Og forældre til børnenes skolekammerater har de et godt forhold til.
De har mange gode eksempler. Da de fik deres fjerde barn, kom næsten alle naboer med gaver og blomster og sagde: – Vi har hørt, at I fået en ny baby. Så vi vil sige tillykke.
– Vi bliver inviteret til fødselsdage, bryllupper og årsdage i nabolaget. Og personalet og forældre på Lemtorpskolen giver os god fornemmelse af, at vi og vores børn er inkluderet som en aktiv del af fællesskabet. De danske børn aftaler at lege med vores. Og vores er velkomne hos dem.
– Vores danske familie og danske venner er de første, som siger tillykke til os, når det er “Newroz” – kurdisk nytår. De er med til vores fødselsdage, og vi til deres. Og når vi brug for hjælp til et eller andet, dukker de bare op og er klar til hjælpe. Vi spiser sammen og hygger os, når vi har tid. Vi får hvert år julegaver af dem, på lige fod med deres egne børn, fortæller Mona og Jamal.
– Alle har taget godt mod os og inkluderer os. Det er klart, vi er taknemmelige, siger Mona og føjer til:
– Men vi er kurdere. Vi vil være med til at genopbygge vores hjemland, når og hvis der er fred. Når krigen er stoppet, og der igen er gode vilkår for vores børn og os. Men ikke nu.
Fakta om Mona og Jamals børn:
Mohamad Ali Balko: Født i Syrien i 2009, han går i 6. klasse på Lemtorpskolen. Spiller fodbold på LGF’s U13 hold.
Helab: Født i Syrien i 2010, hun går i 5. klasse på Lemtorpskolen, spiller basketball både med U13/U15 pigeholdet i Lemvig Basket.
Shahi: Født i Tyrkiet i 2013, hun går i 2. klasse på Lemtorpskolen, spiller fodbold med LGF’s U9 piger og basketball på U9 pigeholdet i Lemvig Basket.
Delara: Født i Danmark i 2018, hun går i børnehave på Børnegården Lemtorp og med på Nano-holdet i Lemvig Basket.