
Skoleelever, lærere, pædagoger og ansatte og frivillige i kulturinstitutionerne i Lemvig Kommune får bedre muligheder for rejser og studiebesøg i andre lande. Det sker, efter at Lemvig Kommune er blevet en del af EU’s Erasmus+ program, der støtter projekter, der sættes i gang af skoler, dagtilbud og kulturinstitutioner.
Lemvig Kommune er, hvad der kaldes Erasmus+ akkrediteret, og har en ”ramme-godkendelse” inden for EU-programmet frem til og med 2027. Det giver adgang til at søge tilskud fra de 370 millioner kroner, der alene i 2023 er afsat til danske ansøgere, der ønsker penge til internationale samarbejdsprojekter.
I de kommende år kan kommunens skoler- og dagtilbud søge penge til ophold i lande, der også er del af Erasmus+. Det kan være skoleklasser eller mindre elevgrupper, der vil på undervisningsophold og besøg i udlandet eller det pædagogiske personale, der vil deltage i kurser i udlandet.
For Lemvig Kommunes kulturliv indebærer Erasmus+ mulighed for kompetenceløft til ansatte og frivillige ved lokale kulturinstitutioner, så de får adgang til ny viden og nye færdigheder gennem udveksling og dannelse af europæiske netværk. Det hele til gavn for kulturinstitutionerne, det samlede kulturliv i Lemvig Kommune og de mange borgere og besøgende.
Tilfreds
– Det giver os helt nye og spændende muligheder for at udvikle vores lokale kulturliv. Til at hente inspiration ude fra, ja fra hele Europa. Derfor søgte vi om at blive Erasmus+ akkrediteret på kulturområdet. Vi er jo hele tiden nysgerrige på, hvordan andre kulturinstitutioner håndterer udfordringer ved at være placeret på afstand af store byer, fortæller Jane Brokholm, kulturkonsulent i Lemvig Kommune.
– Med Erasmus+ kan vi nu give børn og unge en fantastisk mulighed for at komme ud og opleve andre lande og kulturer. Lærere og pædagoger får bedre muligheder for at udvikle og styrke kvaliteten af undervisning og læring, siger Mette Søgaard Andreasen, pædagogisk konsulent ved Lemvig Kommune.
For skole og dagtilbud er Erasmus+ et led i udmøntningen af indsatsen, der går på udsyn, internationale samarbejder og udvekslinger i B&U strategien, der er skrevet ind som en indsats i kommunens Strategi for Børn og Unge.
På kulturområdet spiller indsatsen sammen med Strategi for Fritid og Kultur og akkrediteringen er bundet op på tre målsætninger eller fokusområder. 1) Kompetenceudvikling, kulturformidling og faglig viden. 2) Organisering, forretningsmodeller og frivillighed, 3) Klimavenlige og bæredygtige kulturaktører
Ansøgninger
Akkrediteringen betyder, at Lemvig Kommune er tovholder for, hvad der kaldes konsortiemedlemmer, som kan rejse og hente viden og inspiration. Hvert år bliver der mulighed for at tilføje nye medlemmer til konsortiet. I øjeblikket er medlemmerne, Lemvig Kommune, kultur, Museet for Religiøs Kunst, Lemvig Museum, Lemvig Bibliotek, Bovbjerg Fyr og Kulinarisk Kunst- og Kulturcenter Tuskær.
På skole- og dagtilbudsområdet dækker akkrediteringen alle skoler og alle dagtilbud.
I februar indsendte kommunen de første ønsker til rejser. I juni måned får kommunen svar på hvor mange rejselegater, der bevilges i første periode (juli 2023 til oktober 2024).
Fakta:
ERASMUS-programmet (fork. for European Region Action Scheme for the Mobility of University Students) er et uddannelsesprogram, der har til formål at fremme samarbejdet mellem videregående uddannelsesinstitutioner i EU's medlemslande. Dog deltager Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz og Tyrkiet også i programmet.