
Mange dygtige forskere og eksperter er med torsdag og fredag, når uddannelsesdebatten i Nørre Nissum finder sted og sætter fokus på bæredygtighed. Også lokale unge er med.
På Nørre Nissum efterskole er der både torsdag og fredag et særskilt ungdomsspor. Om torsdagen arbejder efterskoleelever fra tre efterskoler hele dagen med temaet bæredygtighed. Nørre Nissum efterskole er vært. Undervejs laver de et ’pop’-event på Uddannelsesdebatten, hvor de gør opmærksomme på sig selv – altså de unge! De afslutter dagen med at se filmen 70/30 på gymnasiet
Om fredagen er akademiet for samfundsengagerede unge sammen med Uddannelsesdebatten vært for et ungdomsspor for gymnasieelever. Der kommer i alt 230 gymnasie- og HF-elever, der sammen arbejder med deres demokratiske stemme og mulighed for at ytre sig om politiske emner. Målet er, at unge fra Odder, Struer og Nissum møder hinanden og deler perspektiver og gør hinanden klogere. Læs om begge ungdomsspor her
Og så er der elever, der deltager på Uddannelsesdebatten. Ultra:bit fra DR laver en workshop for i alt 50 fjerde klasses elever fra Klinkby og Christinelystskolen. De arbejder i en workshop i et telt på pladsen hele torsdag, hvor de skal lave kreative løsninger på, hvordan deres skole kan afhjælpe, at der kommer plast i havene. To af børnene er med i en debat på den store scene senere på dagen, og alt det, elever laver, udstilles for de øvrige deltagere.
Begge dage er Life-fonden på med et kæmpe mobilt laboratorium. Her kommer elever fra to forskellige skoler til at arbejde. De går i 6. klasse og har forud arbejdet med bestemte temaer og øvelser, og nu skal de ind i et laboratorium, der har en masse udstyr, almindelige skoler ikke har. Her skal de færdiggøre deres temaprojekt. Christine Antorini er direktør for foretagendet. Hun kommer selv – og er naturligvis optaget af at der kommer noget omtale. Læs mere om Life på hjemmeside
Der er også samarbejde med andre kultur-partnere i Lemvig. En klimafilm vises på Lemvig Gymnasium torsdag for 150 gymnasieelever i en offentlig forestilling, der er gratis for alle. Phie Ambo fortæller om filmen og går i dialog med de unge elever.
Oven i der er temaet ”Nissum rejser sig – se hvad vi kan”. I snakken om udflytning af uddannelser er Nørre Nissum et eksempel på, at der kan ske spændende ting uden for de store byer. At der kan udvikles interessante studiemiljøer og et særligt ejerskab, hvor elever og studerende er frivillige og hjælper med til at løfte et stort event.
Skolebyen Nørre Nissum har en 150 år gammel og lokal skolehistorie i ryggen, der spejler en helt særlig dansk uddannelsestradition. Det er ottende år i træk byen er ramme om Uddannelsesdebatten, der prioriterer samtale, fællesskab og netværk. Udvalgte keynote og debatter streames til online-deltagere.