
VILLUM FONDEN bevilger 5.750.000 kroner til Lemvig Kommunes store undervisningsprojekt ”Klima, teknologi og (W)os”, der skal øge og styrke skoleelevers forståelse af teknologi. Tidligere har A. P. Møller Fonden bevilget 3.500.000 kroner. Lemvig Kommune yder selv 1.5 millioner kroner.
”Klima, Teknologi og (W)os” er et fælleskommunalt projekt med fokus på at skabe klimabevidste børn og sikre, at alle børn og unge har en grundlæggende teknologiforståelse.
– Med de mange penge bliver Lemvig Kommune en af de helt store spillere i arbejdet med at udvikle nye undervisningsformer inden for klimarelevant teknologi, siger Steen Madsen, formand for Familie- og Kulturudvalget i Lemvig Kommune.
– Vore skoler, lærere, elever, ledere, forældre og kommunens folk bliver i stand til i fællesskab at udvikle nye undervisningsformer, så elever får en bedre forståelse for teknik og teknologier og bliver bedre til at finde kreative klimaløsninger, fortsætter han.
Projektet
Med de mange penge fra VILLUM FONDEN og A. P. Møller Fonden vil Lemvig Kommune etablere såkaldte ”makerspaces”, eller på dansk ”skaberrum” eller ”makkerrum” på ni folkeskoler og ved 10. klasse på gymnasiet. Et undervisningsrum, hvor teknik og teknologier er samlet.
Hele ideen med makerspace eller skaberrum er, at alle kommunens elever får mulighed for at arbejde med skabende og kreative processer, hvor undervisningen gøres levende og meningsfuld for den enkelte elev.
I projektet uddannes godt en tredjedel af alle kommunens lærere og alle skoleledere inden for teknologiforståelse. Alle elever kommer til at arbejde i makerspace.
Et vigtigt element er lokalt samarbejde på tværs af private virksomheder og offentlige aktører, hvor viden, kloge hænder og idéer skaber en bedre fremtid for alle. Hvilket åbner op for nye pædagogiske muligheder.
Praksisfaglighed:
Omdrejningspunktet er, hvad fagfolk kalder ”Praksis-Faglighed”. Det indebærer at øge elevernes praktiske færdigheder og styrke deres virketrang og fantasi. Og måske vigtigst - at knytte teori og handling bedre sammen.
VILLUM FONDEN har bevilget godt 43 millioner kroner til at udvikle makerspace i syv kommuner rundt om i landet over de kommende fire år.
– Vi kan se, at mange kommuner er optaget af, at børn får kompetencer til at handle kompetent og ansvarligt i den digitaliserede verden. Vi har en særlig interesse i, at undervisningen i makerspace engagerer både drenge og piger. Undervisningen skal opleves som relevant og motiverende for alle børn, så de – uanset køn – ved noget om teknologi og forstår, hvordan det påvirker vores samfund og demokrati, siger Jette Hundahl Mikkelsen, fondsrådgiver ved VILLUM FONDEN.
Ramme Skole
Skolerne i Lemvig Kommune er allerede i gang med projektet. Lærere er ved at uddanne sig til ”Klima, teknologi og (W)os”, hvor (W)os indikere lokalt samarbejde mellem virksomheder, klimaaktører og skolerne.
Allerede nu står det klart, at skolerne har mange forskellige idéer og forslag til, hvordan projektet skal gribes an. Det fleste er i fasen med at udvikle idéer.
På Ramme Skole er lokalet til makerspace fundet og diskussioner mellem lærere og elever er i gang om, hvordan makerspace eller læringslaboratoriet skal indrettes.
– Det er vigtigt for os at skabe et rum, hvor vi skaber forståelse for teknologier med udgangspunkt i de udfordringer børnene står midt i i deres dagligdag, så de kan finde løsninger – eller makke sig frem til løsninger, siger Søren Schmidt, leder ved Ramme Skole.
Ramme Skole arbejder på at skabe teknologiforståelse med udgangspunkt i den teknologi børnene allerede kender. På den måde bliver børnene klogere på, hvordan og hvorfor, vi bruger teknologi, som vi gør.
– Det her er helt nyt. En ny måde at tænke og undervise på. Pædagogisk er det en stor udfordring. Lærere skal omstille sig og finde nye roller, når teknologiforståelse skal tænkes ind i undervisningen. Det er en spændende udfordring og giver plads til nye pædagogiske muligheder. Men lige nu også en følelse af usikkerhed. Et er sikkert, børn og voksne kommer til at udvikle sig sammen, siger Mette Ditlevsen, lærer ved Ramme Skole.
Projekt ”Klima, teknologi og (W)os” bliver i Lemvig Kommune hovedsageligt rettet mod mellemtrin og udskolingsklasserne. De cirka 10 millioner kroner er øremærket til projektet over de kommende fire år.