
Kreativitet og skabertrang er omdrejningspunkt onsdag formiddage i tredje og fjerde klasser på Klinkby Skole i faget ”Natur og Teknologi”. Små selvkørende biler, stormsikre hundehuse bygget med legoklodser på borde, gulve og på vægge og QR-koder med videoer skabt med IT-programmer. Koder der julepynter på rådhuset i Lemvig.
– Målet er at gøre eleverne skabende. De skal lære at designe, programmere og planlægge. Tiden foran skærmen i skolen skal være kvalitetstid, hvor børnene får bedre forståelse for teknik og teknologi. Så kan de lege og underholde sig foran skærmen hjemme, siger Tim Kielstrup Madsen, lærer i faget Natur og Teknologi.
Idéudvikling
Klassen emmer af energi og summer med spørgsmål og diskussion de 16 elever imellem og med Tim. De er i gang med at konstruere et stormsikret hundehus, som er dagens opgave. På tre timer skal de 16 elever konstruere hundehuse på computeren og derefter bygge en fysisk minimodel i legoklodser.
– Kan vi koble hubben sammen med Spike spørger en gruppe (Spike er et Lego it-program, som børnene færdes hjemmevant i, selv om det kun er seks uger siden, de fik programmet installeret på deres pc’er).
– Hvordan finder vi vindstyrke ved storm og sætter den sammen med konstruktionen, så vi kan se, om huset er stærkt nok, spørger en anden gruppe.
– Hvordan får vi censoren til at åbne døren til huset for hunden, når det blæser og regner?
Gruppearbejde
Eleverne er delt i grupper på to eller tre, og der beregnes og diskuteres i grupperne og mellem grupper. Det går hurtigt. På bare én time er de fleste færdige med den digitale konstruktion på pc’en. Så går byggeriet af modellen i gang med legoklodserne.
Nogle huse er i alle regnbuens farver, andre er formet, så vinden let smyger sig forbi huset, mens nogle er optimeret for hunden mere end stormvejret.
Efter endnu en time og en kort madpause skal husene står deres prøve. Stormvejret kommer ind i klasserummet i form af en støvsuger, der også kan blæse. Fuldt (storm-)tryk sendes mod husene, der alle står imod ”stormen” uden problemer.
– Det er lige så meget processen, som det færdige resultat, der er vigtig. Eleverne lærer at arbejde sammen og finde løsninger ved at hjælpe hinanden. Det er på en gang både teknologilæring og teknologidannelse – hvordan vi omgås teknik og ny teknologi hensigtsmæssigt og fornuftigt, fortæller Tim Kielstrup Madsen.
Han og Klinkby skole er også med i Lemvig Kommunes nye store projekt ”Teknologiforståelse”, som kommunen har fået over ni millioner kroner til fra blandt andre Villum Fonden (5,7 millioner) og A.P. Møller Fonden (3,5 millioner).
QR-koder og julepynt
Det er samme klasse, der overraskede og gjorde stor glæde, da de sammen med andre fjerde klasser fra kommunen i slutningen af november skabte julestemning på Rådhuset.
Klinkbys fjerde klasse kom med et flot juletræ med julepynt. 16 styks – en for hver arbejdsdag i december, og alle udstyret med en QR-kode.
Når ansatte på rådhuset åbnede QR-koden med mobilen, så de en lille video med dans, sang, skuespil, morgengymnastik og meget andet plus en ”god morgen-hilsen” fra eleverne.
– Ideen kom i forlængelse af, at klassen havde lavet små animationsfilm til et stort Verdensmålsmarked på Christinelyst Skole, da de to skoler blev certificeret som ”Verdensmålsskole 2030” i september. Her lavede elever også selv deres film, som blev efterspurgt stort, fortæller Tim Kielstrup Madsen.
De små film stod Klinkby-eleverne selv for. Optaget og redigeret i klasseværelset med kameraet på en pc’er. Meget opfindsomt og kreativt, og som har fået mange pæne ord og rosende omtale med på vejen fra rådhusets ansatte.
– Det er godt nok godt tænkt. De er virkelig spændende, har det lydt mange gange på rådhuset i december måned.
Her et par eksempler på de små videofilm: