
På bare tre år, fra skoleåret 18/19 til 21/22, har Ramme Skole halveret elevers fravær – fra godt seks procent til tre procent. En målrettet indsat over for elever og forældre og af lærere og Lemvig Kommunes fraværskonsulent ligger bag. Stor tilfredshed blandt elever og forældre.
Ramme Skole havde i skoleåret 18/19 et fravær på 6,1%. Ikke højt i sammenligning med mange andre skoler. Alligevel tog skolens ledelse sagen op og ved en fælles indsats er fraværet i 21/22 nede på 3,0%.
Ramme skole er med i Lemvig Kommunes indsats mod elevfravær i folkeskolen og har fået fin hjælp og gode råd af kommunens fraværskonsulent Jette Kloster. Blandt andet gennem månedlig sparring, hvor skoleleder Søren Schmidt drøfter elevfravær, og hvad han og lærerne skal være opmærksom på.
Stor forskel
– Vi har et meget positivt eksempel på en elev med forhøjet fravær. Med Jettes indsats og samarbejde med forældrene og skolen mødte eleven op allerede dagen efter og fik derefter et rigtig positivt forløb, som både eleven, forældrene og skolen er glade for, siger Søren Schmidt.
– Det viser, at når hjem og skole har fælles fokus, så rykker det ved eleven og giver bedre trivsel.
Samarbejdet med forældrene har stor betydning for indsatsen. På forældremøder og på Aula (skolernes informationsplatform) informeres om vigtigheden af, at eleverne møder op til undervisningen. Det betyder meget for det faglige i undervisningen og for det sociale sammenhold i klasser og eleverne imellem.
Ved Ramme skole er forældrene gode til at informere om årsagen til fravær. Det kan enten være sygdom eller ekstraordinært fravær ved for eksempel tandlægebesøg eller forlænget weekender/ferier. Hører skolen ikke fra forældrene, registreres det som ulovligt fravær.
– Ved at vi som skole, i samarbejde med forældrene, sætter fokus på fraværet, har vi formået at sænke det, forklarer Søren Schmidt.
Trivsel
Også elevrådet er inddraget og har haft besøg af fraværskonsulenten. I samarbejde med hende har rådet fået belyst, hvorfor det er vigtigt, at eleverne kommer i skole. Som én elev siger:
– Hvis vi ikke møder op, får vi huller – både fagligt, som for eksempel i matematik, som vi så bagefter skal indhente. Men vi går også glip af noget socialt. Det er så vigtigt, at vi kommer i skole.
Skolen har sat stor fokus på elevernes trivsel. I nationale trivselsmålinger ligger Ramme Skole, lige som Lemvig Kommunens øvrige skoler fint. Ja i toppen. Hvert år laver Ramme Skole handleplaner for trivslen på skolen, som løbende justeres i forhold til eleverne.
Lærerne fokuserer på at inkludere eleverne og har særlig fokus på værdiord bag skolens nye logo: ”Læring, Forskellighed, Bevægelse, Livsglæde, Fællesskab og Omsorg.”
Konsulent
Lemvig Kommune ansatte i maj 2022 Jette Kloster som fraværskonsulent for at forebygge øget fravær blandt skoleelever. Hun har siden været på alle skoler og fungeret som rådgiver.
To dages fravær om måneden fra første til niende klasse svarer til et års fravær i et barns skoletid. Det er der ikke mange elever i Lemvig Kommunes skoler, der har.
På landsplan er der tendenser til stigende elevfravær. Det er for at undgå lignende tendenser i Lemvig, at kommunen har ansat en fraværskonsulent. Hensigten er, at fravær skal mødes med nysgerrighed. Konsulenten skal finde årsager til fravær.
Sammenlignet med andre kommuner og landsgennemsnittet har elever i Lemvig Kommunes syv skoler et lavt fravær. Faktisk cirka 20 procent mindre end landsgennemsnittet, hvor den officielle fraværsprocent er fem procent. På Lemvig kommunes skoler er den 4,1 procent og dermed blandt de laveste i landet.
Fakta:
* Fraværskonsulenten sætter spot på skolernes såkaldte ”alarmlister”. Hver måned kommer fraværskonsulenten ud på skolerne og gennemgår de elever, der har over 10 % fravær. Forældre bliver kontaktet, hvis eleven når 10 % fravær.
* Elever med et bekymrende fravær over 15 % bliver kontaktet af skolens ledelse og i samarbejde med elev, forældre og skole udarbejdes en handleplan for at nedbringe fraværet.
* Det er vigtigt at eleven oplever, at alle voksne omkring barnet tager deres oplevelser alvorlige, og at ansvaret bliver placeret i omgivelserne. I fællesskab på tværs af indsatser udarbejdes en koordineret plan, som tager udgangspunkt i barnets perspektiv.
* Mere information findes kommunens folder; ”Godt du kom”. Den kan fås på skolerne.