Du har valgret til Folkeafstemning om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet onsdag 1. juni 2022, hvis du
- er dansk statsborger
- er fyldt 18 år på valgdagen
- har fast bopæl i Danmark
- ikke er umyndig (under værgemål med fuld fratagelse af den retlige handleevne)
Med virkning fra den 1. juli 2016 er valgretten udvidet til også at omfatte personer, som er frataget den retlige handleevne efter værgemålsloven §6, når disse i øvrigt opfylder valgretsbetingelserne nævnt ovenfor.
Har jeg som udenlandsdansker valgret til en folkeafstemning?
Enhver, der har valgret til Folketinget i Danmark, har ret til at deltage i folkeafstemningen. Man bliver uden videre optaget på valglisten til folkeafstemningen, hvis man på afstemningsdagen har dansk indfødsret, er fyldt 18 år, ikke er under værgemål med fuld fratagelse af den retlige handleevne og senest på 7.-dagen før afstemningsdagen har fast bopæl i riget, dvs. er bopælsregistreret i en kommune i Danmark i CPR.
Hvis man tager ophold i udlandet og er registreret som udrejst i CPR, har man som udgangspunkt ikke valgret til Folketinget og kan derfor heller ikke stemme til folkeaf-stemninger. Man kan dog blive optaget på valglisten, hvis man hører til en af de persongrupper, der anses for at have bevaret fast bopæl i riget i valgmæssig henseende under udlandsopholdet. Se folketingsvalglovens §§2 og 16.
Følgende personer kan efter ansøgning optages på valglisten uanset udlandsophold:
- Personer, der opholder sig i udlandet, og som agter at vende tilbage til riget inden for 2 år efter udrejsen.
- Personer, der er ansat i den danske stat og beordret til tjeneste uden for riget.
Derudover kan følgende personer, der har været udrejst i op til 8 år, optages på valglisten:
- Personer, der er udsendt for at gøre tjeneste i udlandet som ansat af en dansk offentlig myndighed eller en herværende privat virksomhed eller forening.
- Personer, der opholder sig i udlandet som ansat i en international organisation, hvoraf Danmark er medlem.
- Personer, der er udsendt for at gøre tjeneste i udlandet af en dansk hjælpeorganisation.
- Personer, der opholder sig i udlandet i uddannelsesøjemed.
- Personer, der opholder sig i udlandet af helbredsmæssige grunde.
- Personer, der opholder sig i udlandet, og som i henseende til tilknytningen til riget ganske må sidestilles med ovennævnte personer.
Derudover kan ægtefæller, registrerede partnere og faste samlevere til de nævnte personer optages på valglisten.
Ansøgning skal indgives digitalt til ansøgerens seneste bopælskommune på et særligt ansøgningsskema til optagelse på folketingsvalglisten.
Optagelse på folketingsvalglisten giver vælgeren adgang til at stemme til folketingsvalg, folkeafstemninger og Europa-Parlamentsvalg.
Udlandsdanskere skal derfor søge om optagelse på folketingsvalglisten for at kunne stemme til folkeafstemningen den 1. juni 2022.
Valgret for personer bosiddende på Fæerørerne og i Grønland
Folkeafstemningen den 1. juni 2022 afholdes i Danmark, men ikke på Færøerne eller i Grønland, der derfor i denne sammenhæng betragtes som udland.
Personer, der er udrejst fra Danmark til Færøerne eller Grønland og kan stemme til folketingsvalget dér, skal derfor søge om optagelse på en særlig valgliste – nordatlantvalglisten – i Københavns Kommune for at kunne stemme til folkeafstemningen. Se folketingsvalglovens §§ 96-96b.
Ansøgningsskemaet til nordatlantvalglisten skal sendes til Københavns Kommune. Modtager en anden kommune en sådan ansøgning, skal den videresendes til Københavns Kommune.