Børne- & Familiecentret (BFC)
I Børne- & Familiecentret har vi samlet den kommunale indsats på børne- og ungeområdet. Her tager vi udgangspunkt i "Den sammenhængende Børne- og Ungepolitik".
Den målrettede indsats over for børn og unge med særlige behov skal komme til udtryk i "en rød tråd" i den kommunale indsats fra den første kontakt med familien gennem jordemoder og sundhedsplejerske og indtil Ungdommens Uddannelsesvejledning slipper den unge i en alder af 20-23 år. Vi håber, at hele forløbet kan være præget af et godt samarbejde med den enkelte familie og skal være kendetegnet ved "hjælp til selvhjælp" og "mindste indgrebs princippet".
Børne- og Familierådgivningen er et afsnit i Børne- og Familiecentret, Vasen 14 B i Lemvig.
Afsnittet består af en afsnitsleder, og børne- og ungerådgivere, som er inddelt i 2 teams:
- Almenteamet
- Specialteamet
Børne- og Familierådgivningen er Lemvig Kommunes myndighedsafsnit, som på forskellige måder kan støtte børn og unge med særlige behov, og deres familier.
Børne- og Familierådgivningen arbejder ud fra reglerne i Barnets Lov og Lov om Social Service. Det betyder, at de afgørelser vi træffer og de indsatser vi iværksætter skal kunne begrundes i loven.
Målgruppe
Børn og unge i alderen 0-18 (23) år
- der har behov for en forebyggende indsats
- med adfærdsvanskeligheder eller sociale vanskeligheder
- der har et særligt behov for støtte
- med en betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse
Henvendelse kan ske fra forældre, barnet/den unge selv eller i form af underretning fra borgere og fagpersoner, såsom lærere og pædagoger, der kender barnet/den unge.
Hvilke opgaver har Børne- & Familierådgivningen?
Tidlig, forebyggende arbejde
Børne- & Familierådgivningen deltager i Lemvig Kommunes tværfaglige og forebyggende arbejde på børn og unge området. Dette sker ved
- deltagelse i ”Tværfaglige samarbejdsmøder” på skoler og daginstitutioner
- deltagelse i Børne- & Familiecentrets åbne, anonyme rådgivning
Sådan arbejder vi i Børne- og Familierådgivningen
Når der er modtaget en underretning, eller henvendelse, vedr. et barn eller en ung, skal der foretages en screening efter § 18 i Barnets Lov.
En screening skal som udgangspunkt ske på baggrund af de foreliggende oplysninger, dvs. underretningen/henvendelsen og evt. samtale med barnet/den unge og forældrene.
Formålet med screeningen er at vurdere, om der er behov for at få barnets/den unges støttebehov belyst nærmere. Hvis dette er tilfældet, skal kommunen vurdere, om der er tale om en problemstilling, der kræver en afdækning efter § 19 i Barnets Lov, eller om der skal iværksættes en børnefaglig undersøgelse jf. § 20 i Barnets Lov.
Vurderes der ikke at være behov for at få støttebehovet belyst nærmere, kan der iværksættes forebyggende indsatser.
Med Barnets Lov er der særligt fokus på løbende inddragelse af børn/unge og deres rettigheder. Vi bestræber os på at have et godt samarbejde med både børnene/de unge og deres forældre, så de indsatser, vi sætter i værk så vidt muligt tilpasses den konkrete familie. En problemstilling i to familier kan således godt være ens, men indsatsen for at løse problemet kan være forskellig.
Vi arbejder også ud fra, at en samlet indsats i forhold til barnet/den unge giver det bedste resultat. Det vil sige, at ud over samarbejde med familien og barnet/den unge, forsøger vi at bidrage til et tværfagligt samarbejde med skoler, daginstitutioner eller andre, hvor barnet/den unge agerer i det daglige.
For børn og unge henvises der til "Din side - Den digitale indgang til børn og unge", hvor man kan læse mere om, hvordan man får hjælp. Klik her for at gå til "Din side - Den digitale indgang til børn og unge".
Forebyggende indsatser
På baggrund af konkrete henvendelser undersøger og vurderer Børne- & Familierådgivningen, hvorvidt der er lovhjemmel i Barnets Lov for at tilbyde indsatser af forebyggende karakter. Dette kan ske, hvis barnet/den unge er målgruppen herfor, og hvis der er tale om en afgrænset problematik.
Forebyggende indsatser kan bl.a. være:
- Råd og vejledningsforløb til børn/unge og/eller forældre
- Terapeutiske forløb
- Kontaktperson
Afdækning
Hvis der er behov for at indhente yderligere oplysninger, kan kommunen vurdere behov for at iværksætte en afdækning af et barns eller den unges behov for hjælp og støtte efter § 19 i Barnets Lov.
En afdækning skal belyse et eller flere afgrænsede forhold af betydning for barnets eller den unges støttebehov. Kommunen skal i den forbindelse inddrage de fagfolk, som allerede har viden om barnets eller den unges og familiens forhold, fx. sundhedsplejersker, pædagoger eller lærere.
Afdækningen skal så vidt muligt gennemføres i samarbejde med barnet eller den unge og forældremyndighedsindehaveren.
Hvis afdækningen konkluderer, at der er grundlag for at iværksætte støttende indsatser, vil barnet/den unge og familien blive tilbudt den eller de indsatser, det er vurderet bedst løser de udfordringer, der er beskrevet.
Støttende indsatser kan bl.a. være:
- Familiebehandling
- Praktisk, pædagogisk støtte i hjemmet
- Terapeutiske samtaler
- Kontaktperson
- Aflastning
- Anbringelse uden for hjemmet
Børnefaglig undersøgelse
I nogle tilfælde er der behov for yderligere udredning af forholdene og støttebehovet for et barn eller en ung og kommunen vil i så fald skulle udarbejde en børnefaglig undersøgelse efter § 20 i Barnets Lov.
Kommunen skal konkret træffe afgørelse om en børnefaglig undersøgelse i følgende situationer:
- Når der er grund til at antage, at det er en alvorlig eller kompleks sag, herunder hvor der er overvejelser om anbringelse af et barn eller en ung udenfor hjemmet.
- Når et barn eller en ung har været udsat for overgreb eller ved mistanke herom.
- Når et barn eller en ung har haft ophold på et kvindekrisecenter eller et herberg med en forælder på grund af vold i hjemmet og den pågældende forælder afbryder opholdet for at vende tilbage til et voldeligt miljø med barnet eller den unge.
Kommunen kan endvidere iværksætte en børnefaglig undersøgelse, når det i øvrigt vurderes, at det er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges støttebehov.
Den børnefaglige undersøgelse skal afsluttes senest 4 måneder efter, at kommunen bliver opmærksom på, at et barn eller en ung kan have behov for særlig støtte.
Undersøgelsen skal som udgangspunkt udføres i samarbejde med forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge, men der er ikke formelt krav om samtykke til gennemførelse af en børnefaglig undersøgelse.
En børnefaglig undersøgelse skal undersøge barnets forhold, den skal anlægge en helhedstragtning og punkterne, der skal undersøges kan være:
- Udvikling og adfærd
- Familieforhold
- Skoleforhold
- Sundhedsforhold
- Fritidsforhold og venskaber
- Andre relevante forhold
En børnefaglig undersøgelse skal resultere i en begrundet stillingtagen til, om der er grundlag for at iværksætte støttende indsatser. Hvis der er grundlag for at iværksætte støttende indsatser, vil barnet/den unge og familien blive tilbudt den eller de foranstaltninger, det er vurderet bedst løser de problemer, der er beskrevet.
Der kan bl.a. være tale om:
- Familiebehandling
- Praktisk, pædagogisk støtte i hjemmet
- Terapeutiske samtaler
- Kontaktperson
- Aflastning
- Anbringelse uden for hjemmet
Merudgifter
Det er Børne- & Familierådgivningen, der vurderer, hvorvidt et barn tilhører målgruppen til at kunne få bevilget merudgifter.
Barnet skal have en betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Vurderingen af, om barnet er omfattet af denne målgruppe sker på baggrund af oplysninger fra eksempelvis hospitalet.
Hvis barnet tilhører målgruppen skal Lemvig Kommune yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelsen i hjemmet.
For at kunne få dækket merudgifter, er det en betingelse, at merudgifterne er en konsekvens af barnets nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning.
Merudgifter kan f.eks. være:
- Medicin
- Kørsel
- Kurser til forældre og søskende
Se kvaltetsstandarder for merudgifter ved at klikke her
Tabt arbejdsfortjeneste
Hvis et barn eller en ung er målgruppen for at kunne modtage merudgifter og det er en nødvendig konsekvens af den nedsatte funktionsevne, at barnet passes i hjemmet og det er mest hensigtsmæssigt, at det er moderen eller faderen, der passer det, skal Lemvig Kommune yde dækning af tabt arbejdsfortjeneste til den af forældrene, der passer barnet.
Tabt arbejdsfortjeneste kan dækkes fra få timer ugentligt til fuld tid, afhængig af den konkrete vurdering.
Se kvalitetsstandarder for tabt arbejdsfortjeneste ved at klikke her
Underretningspligt
Alle borgere i Danmark har pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis de får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling fra forældres eller andre opdrageres side, eller hvis de lever under forhold, der bringer deres sundhed eller udvikling i fare jf. § 135 i Barnets Lov.
Som almindelig borger kan du aflevere din underretning anonymt, men vær opmærksom på, at hvis du afleverer dit navn eller sender fra mail med navn og/eller adresse, der kan genkendes, er kommunen forpligtet til at oplyse dit navn til dem, underretningen vedrører.
Underretningen kan sendes på mail til: underretninger@lemvig.dk, på tlf.: 30537375 eller ved personligt fremmøde i BFC, Vasen 14B, 7620 Lemvig.
Det anbefales at sende en underretning via www.borger.dk, hvis man ønsker at være anonym.
Offentligt ansatte og medarbejdere, der arbejder indenfor området med børn og unge, har en skærpet underretningspligt, når de under udøvelsen af deres hverv får kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte efter Barnets Lov, at et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte efter Barnets Lov på grund af forældrenes forhold, og/eller hvis et barn eller en ung har været udsat for vold eller andre overgreb jf. § 135 i Barnets Lov.
Det anbefales, at indholdet af underretningen gennemgås med forældrene, inden den sendes til BFC, medmindre underretningen omhandler vold eller seksuelle overgreb. I så fald skal der underrettes direkte uden oplysning til forældre.
Sådan gør vi, når vi modtager en underretning
Børne- & Familierådgivningen modtager de underretninger borgere og offentligt ansatte sender til Lemvig Kommune. Alle underretninger registreres og der sendes et kvitteringsbrev til den, der har skrevet underretningen, hvis Børne- & Familierådgivningen har navn og adresse på vedkommende.
Hvis underretningen omhandler trivsels -og/eller adfærdsproblemer hos barnet/den unge, vil Børne- & Familierådgivningen indkalde forældrene og orientere om indholdet af underretningen og høre, hvorledes de oplever deres barn/ung. Børne- & Familierådgivningen beder altid om samtykke til at indhente statusudtalelser fra relevante professionelle, f.eks. skolen, ligesom der afholdes en børnesamtale.
På baggrund af underretningen, samtalen med forældre, børnesamtale og de indhentede statusudtalelser, vil Børne- & Familierådgivningen foretage en screening og vurdere, om sagen lukkes, der skal tilbydes en forebyggende indsats eller om der er grundlag for at udarbejde en børnefaglig undersøgelse.
Vold og seksuelle overgreb
Såfremt et barn eller en ung udsættes for fysisk og/eller psykisk vold og/eller seksuelle overgreb eller hvis der er mistanke om det, kan der være tale om strafbare forhold i henhold til straffeloven.
Der er også i Barnets Lov særlige regler for håndtering af underretninger om vold og seksuelle overgreb. Der skal være en samtale med barnet, og såfremt den eller de, der er mistænkt for at begå overgrebet er forældrene skal samtalen foregå uden samtykke fra forældrene og uden deres tilstedeværelse.
Børne- & Familierådgivningen vil i sager om overgreb mod børn og unge altid tage kontakt til politiet, i første omgang for at de kan vurdere om der bør laves anmeldelse. Børne- & Familierådgivningen vil oftest også være i kontakt med Børnehus Midt, i første omgang for råd og vejledning om, hvordan sagen bedst håndteres.
Såfremt Lemvig Kommune anmelder sagen til politiet, vil arbejdet blive koordineret fra Børnehus Midt, og der vil være et samarbejde med dem om udarbejdelse af en børnefaglig undersøgelse.
Børne- & Familierådgivningens primære fokus i sager om overgreb mod børn vil være at sikre barnet.
Familiebehandlingen har familiekonsulenter og en behandlende psykolog.
Det er socialrådgiverne i Børne- & Familierådgivningen der kan visitere til Familiebehandlingen, hvis der er behov for familiebehandling.
Familiekonsulenterne hjælper familier, som har behov for ændringer i deres familieliv. Endvidere kan der gives praktisk pædagogisk familiebehandling ligesom der kan stilles støttepersoner til rådighed.
F.eks. når vaner og mønstre skal ændres, når børn og familien mistrives. Familiekonsulenterne tilpasser deres indsats til den enkelte families behov.
Familiebehandlingen tilbyder også åben anonym rådgivning på max 5 samtaler, hvis problemerne vurderes, at de kan løses med denne hjælp. Familiebehandlingen kan kontaktes direkte.
Familieplejekonsulenter
Familieplejekonsulenterne arbejder med familieplejeområdet.
Herunder at
- undersøge og godkende nye plejefamilier
- føre tilsyn med plejefamilier
- give råd, vejledning og supervision til plejefamilier
- matche børn og plejefamilier
Hvem kan henvende sig til PPR?
Forældre kan i Åben Rådgivning frit henvende sig til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i Lemvig. Børn og unge har også mulighed for selv at henvende sig til PPR.
Du er velkommen til at henvende dig til PPR, hvis du bliver opmærksom på, at dit barn har det vanskeligt i hjemmet, dagplejen, daginstitutionen eller skolen.
Andre, som har jævnlig kontakt med barnet, vil måske iagttage, om dit barn mistrives eller er i vanskeligheder. Det kan f.eks. være lærere, pædagoger, læger, sundhedsplejersker eller andre i barnets netværk, som også kan henvende sig til PPR. PPR kan her yde en rådgivning, som benævnes konsultativ bistand.
Hvad kan vi hjælpe med?
PPR's rådgivning er målrettet børn og unge med vidt forskellige vanskeligheder. Det kan f.eks. dreje sig om børn eller unge, der
- har tale- eller hørevanskeligheder
- udvikler sig langsomt
- viser tegn på nervøsitet eller angst
- udviser voldsom adfærd
- har svært ved at følge skolens undervisning
- har behov for specialpædagogisk bistand eller anden støtte på grund af et handicap
Der kan også være børn og unge, hvis trivsel giver anledning til bekymring.
Sammen med forældre og andre voksne i barnets netværk søger vi at nå til en forståelse af problemets karakter og komme med rådgivning og vejledning med henblik på at afhjælpe problemet.
Hvem møder du hos PPR?
Hos PPR møder du psykologer og tale- hørekonsulenter.
PPR's medarbejdere har fast kontakt til skolerne og daginstitutionerne i kommunen.
PPR er en del af Børne- & Familiecentret, hvor der samarbejdes med Børne- & Familierådgivningen og Sundhedsplejen. Desuden samarbejdes med Ungdommens Uddannelsesvejledning og Dagplejen. PPR formidler - i samarbejde med forældrene - kontakt til andre sagkyndige.
Hvordan kontakter du os?
PPR har lokaler i Børne- & Familiecentret og kan kontaktes dagligt i åbningstiden på tlf. nr. 9663 1350. Derudover har psykologer og konsulenter fast telefontid tirsdage mellem kl. 11.00 og 12.00. PPR kan også kontaktes gennem barnets daginstitution eller skole.
Tilbud fra BFC
I Børne- & Familiecentret i Lemvig Kommune har vi et tilbud om anonym rådgivning til børn, unge og forældre.
Rådgivningen tilbydes som
- telefonrådgivning
- personlig rådgivning, ansigt – til - ansigt
Er du barn eller ung under 18 år, eller er du forældre til børn/unge under 18 år, kan du frit henvende dig. Som forældre kan du henvende dig enten alene eller sammen med dit barn/unge.
Rådgivningen tager udgangspunkt i dine problemstillinger og spørgsmål, f.eks.
- trivsel, fx mobning, angst eller voldsomt vredesudbrud
- tvivl om alderssvarende udvikling
- tale- og kommunikationsvanskeligheder
- familiedynamik, fx uhensigtsmæssige vaner eller mønstre
- faglige udfordringer i skolen
- rådgivning i forbindelse med skilsmisse
- sorg og krise
Tilbuddet indeholder ikke terapi eller behandling, men er rådgivende og vejledende.
Åben Anonym Rådgivning betyder, at der ikke er krav om angivelse af personlige oplysninger som navn og cpr.nr. og der bliver ikke ført journal. Det betyder, at den fagperson, du taler med, ikke kan udtale sig skriftligt eller mundtligt om dig eller dit barn og familie på baggrund af rådgivningen.
Der er mulighed for op til tre samtaler. Samtalerne er gratis.
Du kan kontakte Åben Anonym Rådgivning på:
Tlf.nr.: 29430110
Du kan indtale en besked med navn og telefonnummer og du vil blive kontaktet af en rådgiver hurtigst muligt. Sammen vurderer vi, om rådgivningen kan ydes telefonisk, eller om vi skal aftale et møde.
Samtalerne finder sted i Børne- & Familiecentret, Vasen 14B.
Beredskab - overgreb mod børn og unge
Hvad ser du - hvad gør du?
Børn og unge har ret til et godt liv. De har krav på beskyttelse, udvikling og inddragelse.
Men desværre bliver børn og unge i alt for mange tilfælde udsat for skadelige handlinger.
Det primære formål med et beredskab på området for æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol er at forhindre de opstår eller forværres. Det handler derfor om, at der så tidligt som muligt sættes ind med den rette indsats.
I Børne- & Familiecentret i Lemvig Kommune har vi et gratis tilbud om anonym rådgivning til unge i alderen 15-25 år.
Rådgivningen tilbydes som personlig rådgivning af psykolog, ansigt-til-ansigt. Rådgivningen tager udgangspunkt i dine problemstillinger og spørgsmål med varighed af max. 5 samtaler.
Psykologhjælpen er et anonymt tilbud. Det betyder, at rådgiveren ikke kan udtale sig skriftligt eller mundtligt om dig på baggrund af rådgivningen.
Psykologhjælpen har lukket i skolernes ferier.
Ved hjerneskaderehabilitering er der øget behov for koordination på tværs af sygehus og kommune, internt i kommunalt regi for at sikre sammenhængende forløb i komplekse sager.
Hjerneskadekoordinator koordinerer, rådgiver og vejleder, således at der både sikres smidige overgange mellem indsatser og at indsatserne har en vis ensartethed. Tilbuddet er kommunalt og kræver ikke henvisning.
Målgruppe
Borgere med erhvervet hjerneskade mellem 0-18 år.
Henvendelse
En indsats kan iværksættes efter henvendelse fra egen læge, kommune eller fra sygehus-/hospitalsafdeling.
Borgeren kan selv henvende sig.
Hjerneskadekoordinator
Anne-Mette Lauritsen
Vasen 14b
7620 Lemvig
Telefon: 30537357
anne-mette.lauritsen@lemvig.dk
Hjerneskadekoordinatorens rolle
Hjerneskadekoordinator er koordineringsansvarlig og kontaktperson i forhold til nye rehabiliteringsforløb, og den gennemgående person i kommunalt regi.
For ikke-komplekse sager er hjerneskadekoordinatoren alene rådgiver for borgeren og etablerer kontakt til den relevante medarbejder.
De forskellige indsatser tilrettelægges altid individuelt.
Underretninger indsendes via www.borger.dk
eller på mail: underretninger@lemvig.dk eller telefon: 9663 1200
Underret Ankestyrelsen:
Mail: ast@ast.dk
Telefon: 3341 1200
Sundhedsplejen hører under Børne- & Familiecentret.
Læs mere i menuen "Børn og Unge" - "Sundhedstilbud".
IIP er et 12 sessioners gruppeforløb til forældre med børn i alderen 2-12 år og på kurset lærer du/I at:
- Bruge leg og positiv opmærksomhed til at styrke relationen til dit barn og skabe større tillid mellem jer
- Støtte dit barns læringsmæssig, følelsesmæssige og sociale færdigheder
- Sætte omsorgsfulde grænser der skaber forudsigelige og trygge rammer for dit barns trivsel og udvikling
- Regulere stærke følelser - egne såvel som dit barns
Kommunalt behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel §126a
I Lemvig Kommune tilbydes forløb i Mind My Mind for at afhjælpe psykisk mistrivsel blandt børn og unge.
Mind My Mind er et individuelt behandlingstilbud, som har fokus på tidlig og forebyggende hjælp. Mind My Mind arbejder overordnet med problemstillinger ingen for depression/tristhed, angst/bekymring og adfærdsvanskeligheder.
Forløbet er forebyggende og har ikke til formål at give en diagnose.
Du kan læse mere om Mind My Mind i denne brochure.
Hvad skal du som forældre være opmærksom på?
Hvis dit barn udviser tegn på angst, mange bekymringer, tristhed, depression eller adfærdsproblematikker kan det hæmme barnet i dets udvikling. Det kan gribe forstyrrende ind i jeres hverdag og få konsekvenser både for barnet og resten af familien.
Tegn på symptomer ingen for angst og depression kan være:
- Problemer med at falde i søvn pga. mange bekymringer
- Problemer med at komme i skole eller være i skolen, skolefravær
- Problemer med at være adskilte fra primære voksne
- Bekymringer om ikke at kunne leve op til egne og andres forventninger
- Behov for beroligelse
- Tristhed og gråd
Tegn på adfærdsproblematikker:
- Ulydig, ignorerer regler eller nægter at følge anvisninger
- Skolefravær
- Raserianfald, nemt til at blive vred og frustreret
- Nemt til skænderier og slås med andre
Sådan kommer du i gang med et forløb
Du skal som forældre udfylde et henvendelsesskema. Skemaet skal du sende med sikker mail (se nedenstående) eller aflevere det på Vasen 14B, 7620 Lemvig.
Klik her for at finde henvendelsesskemaet.
Herefter vil du blive oprettet i en anonym database, som sender spørgeskemaer ud til dig og dit barn. Når I har besvaret spørgeskemaet, vurderes graden af jeres barn problemstilling.
Hvis dit barn umiddelbart er i målgruppen for et Mind My Mind behandlingstilbud, vil I blive kaldt ind til en forsamtale for at afklare, hvilket forløb, der kan være relevant for jer.
Hvis dit barn falder uden for målgruppen for dette behandlingstilbud, vil I som familie blive hjulpet videre til en anden indsats.
Kontakt
PPR Pædagogisk Psykologisk Rådgivning
Vasen 14B, 7620 Lemvig
Ring til os
Tlf. 9663 1323
Skriv til os
Send en besked med sikker mail fra din sikker postkasse (e-boks: Lemvig Kommune, Børne- og Familiecentret) eller pr. mail til bfc@lemvig.dk.
Åbningstider
Mandag 09.00 - 15.00
Tirsdag 09.00- 15.00
Onsdag 09.00 - 15.00
Torsdag 09.00 - 17.00
Fredag 09.00 - 13.00