Lokalplanområdet. Delområde II er udlagt til parkering. Skraverede områder A og B er udlagte byggefelter.
Kommunalbestyrelsen vedtog på et møde den 27. november 2024 endelig Lokalplan 243 De Røde Huse – Thyborøn.
Området med de Røde Huse i Thyborøn var tidligere omfattet af Lokalplan 183. Området var udlagt til kulturelle formål i form af udstillingsvirksomhed og undervisning og til rekreativ, offentlig anvendelse af ubebyggede arealer. I forbindelse med vedtagelse af ny lokalplan aflyses tidligere lokalplan 183.
Ejer af området, Fonden Thyborøn, har tidligere fremsat ønsker til nye anvendelsesmuligheder for området, er der behov for at tilpasse lokalplanforholdene. Derudover er der fremsat ønske om opførelse af nye bygninger bl.a. til foreningen Æ Motorrum (byggefelt A), samt en evt. ny bygning (byggefelt B). Lokalplanen giver også mulighed for, at der evt. efterfølgende kan opføres tilbygninger eller helt nye bygninger i den nordlige del af området
De Røde Huse i Thyborøn blev i perioden 1930-45 opført som arbejdsbarakker i forbindelse med høfde- og dige-byggeri langs Vestkysten og Harboøre Tange af Kystdirektoratets forgængere - Vandbygningsvæsenet. En del af områdets bygninger er siden blevet renoveret, hvilket har skabt grundlag for yderligere udvikling af turismen gennem ny anvendelse af de enkelte bygninger i barakbyen.
Barakkerne og området omkring De Røde Huse repræsenterer et kulturmiljø, der på enestående vis smelter sammen med klitlandskabet og samtidig formidler forbindelsen til byen og havnen med arbejdsgaden - ”De Røde Huse”, som ligger i naturlig forlængelse af Havnegade. Barakkerne er en vigtig del af byens historie og fortæller om kystsikring. Barakkerne, De Røde Huse, er med sin stærke, velbevarede karakter af industrielt kulturmiljø og bebyggelsesstruktur med til at kendetegne det særlige ved Thyborøn.
Lokalplan 243 sigter derfor både mod at give styringsredskaber til at bevare barakbyens autentiske kulturmiljø, og mod at sikre, at der gennem ændrede anvendelser af De Røde Huse og etablering af nye tiltag, som stiforbindelser, nye bygninger og opholdsarealer, kan bygges videre på områdets gode kvaliteter, bl.a. med henblik på realisering af projekt: "Den Maritime Kraft".
Retsvirkninger
Med vedtagelsen må der ikke etableres forhold i strid med lokalplanens bestemmelser (jf. Planloven § 18).
Klagevejledning
Afgørelsen kan påklages til Planklagenævnet. Klageberettiget er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser indenfor arealanvendelse.
Eventuel klage skal indgives ved brug af Klageportalen via www.borger.dk eller www.virk.dk.
Klagen er indgivet, når du har indsendt den til Planklagenævnet og du har indbetalt et gebyr. Gebyrets
størrelse samt en klagevejledning fremgår af hjemmesiden: www.nævneneshus.dk.
Klagen skal være indgivet inden 4 uger efter den offentlige bekendtgørelse af afgørelsen. Hvis du vil
indbringe afgørelsen for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder efter modtagelsen af afgørelsen.
Du kan, hvis særlige forhold taler for det, anmode Planklagenævnet om fritagelse for at bruge
klageportalen. Det gør du ved at sende en begrundet anmodning til kommunen, der har truffet afgørelse i sagen. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Du kan læse mere om klageadgangen på Nævnenes Hus’ hjemmeside.