De mindste dyrehold må du have uden at søge tilladelse først og uden at kommunen kommer på miljøtilsyn. Det er dog stadig et krav, at dyreholdet ikke må medføre væsentlige gener, forurening eller risiko for forurening. Kommunen har mulighed for at give dig et påbud, f.eks. hvis dit dyrehold medfører risiko for forurening, men oftest løser vi sagerne i dialog.
Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.
De specifikke regler om ikke-erhvervsmæssige dyrehold kan læses i miljøaktivitetsbekendtgørelsen.
Størrelsesgrænser for ikke-erhvervsmæssigt dyrehold
Ved ikke-erhvervsmæssige dyrehold forstås dyrehold, der ikke overskrider nedenstående størrelsesgrænser eller andre dyrehold af tilsvarende størrelse.
1) 30 høns og
2) 4 voksne hunde med hvalpe under 18 uger samt
3) et dyrehold med enten
a) 2 malkekøer eller ammekøer med tilhørende kalve (op til 6 måneder),
b) 4 stykker kvæg, der ikke er omfattet af litra a,
c) 4 heste med tilhørende føl (op til 12 måneder),
d) 2 søer med tilhørende smågrise (op til 40 kg),
e) 15 producerede slagtesvin,
f) 10 moderfår med lam (op til 12 måneder),
g) 10 modergeder med kid (op til 12 måneder),
h) andre dyretyper end nævnt i litra a-f eller g, hvis det samlede produktionsareal på ejendommen til disse dyretyper ikke overstiger 25 m2, eller
i) forskellige dyretyper sammensat efter litra a-g eller h, hvis den forholdsmæssige andel af hver dyretype efter litra a-g eller h, ikke tilsammen overstiger 100 pct.
Hvad må du i byen
Hvis du bor i byzone, sommerhusområde, område i landzone, der ved lokalplan er overført til boligformål eller blandet bolig og erhverv, er svine-, kvæg-, fåre-, gede- og hestehold som udgangspunkt ikke tilladt.
Du må gerne have op til 30 stk. høns eller op til 4 voksne hunde med hvalpe under 18 uger. Det er dog et krav, at det ikke medfører væsentlige gener, forurening eller risiko for forurening.
Haner er også tilladt i byen, men du skal tænke dig godt om, for ofte ender de med at støje så meget, at du skal af med dem igen.