
Lemvig Kommune deltager aktivt i de to lokale treparter for henholdsvis Nissum Fjord og Limfjorden
På landsplan er der nedsat 23 lokale grønne treparter, der dækker hele Danmark. I de lokale treparter får de lokale landbrugs- og naturorganisationer sammen med kommunerne ansvaret for at udarbejde omlægningsplaner i løbet af 2025. Omlægningsplanerne skal vise, hvordan vi når de mål, som er indgået i aftalen om et Grønt Danmark, om at nedbringe udledningen af kvælstof til fjordene og CO2 til atmosfæren samt styrke skov, grundvandsbeskyttelse, natur og biodiversitet.
Med Aftale om Et Grønt Danmark fra juni 2024 har regeringen og parterne i Den Grønne Trepart besluttet at gennemføre den største forandring af det danske landskab i over 100 år.
Grøn Trepart er en aftale mellem Landbruget, naturinteresser og regeringen om at landbruget skal bevæge sig i en grønnere retning, der skaber bedre rammer for naturen, beskytter havmiljøet og reducerer klimapåvirkningerne fra landbruget – uden at trække tæppet væk under landbrugserhvervet.
Nogle arealer der i dag bruges til landbrugsproduktion, skal i fremtiden omdannes til heder, enge, naturlige ådale, moser og skove.
Med Den Grønne Trepart afsættes der omkring 43 milliarder kr. i Danmarks Grønne Arealfond til at gennemføre en gennemgribende omlægning af Danmarks areal:
- 140.000 hektar, som i dag dyrkes på klimabelastende lavbundsjorde, omlægges til natur.
- 250.000 hektar tilplantes med ny skov, svarende til størrelsen af Lolland, Falster og Bornholm tilsammen,
- Vådområder og andet arealudtag reducerer udledningen af kvælstof med 13.780 tons for at forbedre vandmiljøet i landets søer, fjorde og kystvande.
Læs mere om Den Grønne Trepart:
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø