
De fleste af os har et grundlæggende ønske om at kunne klare sig selv. Men indimellem kommer vi ud for noget som gør, at vi i en længere eller kortere periode mister den evne, og hvad gør vi så, når helbredet halter?
Som borger i Lemvig Kommune, betyder det i mange tilfælde, at man tilbydes et forløb i Lemvig Sundhedshus som regel efter indlæggelse eller længere sygdomsforløb.
Her er stor fokus på, at man får ejerskab over eget forløb og sundhed, så man i fællesskab med personalet finder den bedste vej tilbage til igen at mestre eget liv. Det betyder at borgeren med til at sætte nogle mål for træningen, så det bliver håndgribeligt og synligt hvad der trænes mod.
Hjælp til selvhjælp
72-årige Kirsten Rønn er en dem, som har gennemgået et forløb hos Lemvig Sundhedshus og som fra start har haft et stort ønske om igen at blive selvhjulpen. For Kirsten har hjemmetræning som en del af forløbet gjort en stor forskel, det sparer transporten til og fra Sundhedshuset, som for nogle kan være besværlig.
- Jeg har været meget glad for forløbet fra sygehus og til slutningen af genoptræningen. Der har været en god kontakt mellem mig og min egen læge og mig og fysioterapeuten hos Lemvig Sundhedshus. Både min mand og jeg føler der har været tage hånd om os hele vejen igennem dette forløb. Det var fantastisk at andre havde tænkt på hvordan vi kom igennem hverdagen i den situation jeg stod i, hvor jeg det meste af dagen var sengeliggende. Vi har oplevet en meget professionel tilgang fra alle vi har mødt i sundhedssystemet. Det er dejligt, selv at kunne klare hverdagen igen, siger Kirsten.
Netop den tætte kontakt er, sammen med klare målsætninger, afgørende for at lykkedes med at nå sine mål, det forklarer Morten Brødbæk, fysioterapeut hos Lemvig Sundhedshus. En målsætning som vi ofte gør brug af, er at finde noget i hverdagen, som borgeren ønsker at kunne klare selv igen, det er noget som skaber stor motivation i genoptræningen, fortsætter han.
Sundhedsteknologi skaber succes
Udover holdtræning og andre fysioterapeutiske indsatser, er også ny sundhedsteknologi et vigtigt og værdifuldt redskab til at skabe succesfulde genoptræningsforløb. Det ved Jens Dam Lomborg som har suppleret holdtræningen i sundhedshuset med hjemmetræning i selskab med en såkaldt ’Icura’ – en digital træningsenhed. Den giver både Jens og fysioterapeuten mulighed for at følge med i den daglige aktivitet som antal timer i bevægelse og antal af skridt.
- ’Icura’ sensoren var en god hjælp under hjemmetræningen, jeg vidste jo at Louise (Jens’ fysioterapeut) holdt øje med mig, og om jeg fik lavet det jeg skulle. Det var også meget motiverende at kunne følge med på sensoren, og se om jeg nåede det jeg skulle, siger Jens.
Ifølge Louise Lassesen, fysioterapeut hos Lemvig Sundhedshus er sundhedsteknolig som Icura sensoren et værdifuldt redskab, fordi det har en positiv effekt genoptræningsforløbet og borgeren oplever at få ejerskab over eget forløb og øget motivation.