266 meter til øverste vingespids og i alt 1750 tons. Således måler og vejer verdens største vindmølle, hvis vinger nu snurrer på Harboøre Tange i Lemvig Kommune. Det er Vestas, som har opstillet møllen, arbejdet med at opstille møllen har stået på siden starten af december og hele processen er foregået uden en eneste klage eller protest fra lokalbefolkning. Det er der en helt særlig grund til – det er dem selv, som ejer møllen.
I Thyborøn er der faktisk tradition for, at borgerne er med til at sætte lokalt ejede vindmøller op, og man har levet med og omkring vindmøller i mange år. Ikke langt fra den nye mølle står en række andre lokalt ejede møller, som er opstillet i 2002 for mere end 20 år siden, mens verdens største vindmølles nærmeste naboer er lokalt ejede møller opstillet i 2018 og 2021.
Verdens største vindmøllelaug
Traditionen for lokalt ejerskab af vindmøller går således mange år tilbage, og også den nye mølle mødte kæmpe opbakning fra lokalbefolkningen. Det betyder at ejerne bag møllen, ikke mindre end 2800 indbyggere i Lemvig Kommune, udgør verdens største vindmøllelaug. Det svarer til hver femte borger over 18 år i Lemvig Kommune. Man åbnede for salget af anparter til møllen i december, og allerede et par uger senere var der tegnet anparter nok til at opstille to hele møller. For at købe anparter krævede det, at man er bosat i Lemvig Kommune.
- Det har været en utrolig spændende proces at følge med i, vi er meget begejstrede for den store lokale opbakning og for at vingerne nu endeligt kan snurre rundt. Det er en ren succeshistorie, hvor alle får noget positivt med herfra. Lemvig Kommune har ydet fremragende sagsbehandling på rekordtid, de lokale borgere får en god fortjeneste på sigt, og samtidig bidrager vi til den grønne omstilling, siger Jens Jørgen Birch initiativtager på projektet og kasserer i verdens største vindmøllelaug.
Nordvestjylland viser vejen
Nok er vindmøllen her den største, men det er langt fra den første. I Lemvig Kommune og resten af Nordvestjylland har man siden 90’erne drevet udbygningen af grøn energi i Danmark. Derfor har man som grønne energipionere gjort sig nogle vigtige erfaringer, som også resten af landet og ikke mindst regeringen kan lære af.
- Vi har lært, hvor vigtigt den lokale opbakning er, for at man kan lykkedes med grønne energiprojekter. At vi kan opføre verdens største vindmølle uden én eneste klage eller indsigelse er jo et fremragende eksempel på, at det her er vejen vi skal gå, hvis Danmark skal lykkedes med at indfri ambitionerne for grøn omstilling, siger Erik Flyvholm Borgmester i Lemvig Kommune.
Læringen og modellen for opstilling af vedvarende energi anerkendes også af professor i energiplanlægning Brian Vad Mathisen som udtaler til TV Midt Vest:
- Det er den model vi har kaldt på i flere år. Det her med at få inddraget lokalbefolkningen som medejere, det er noget som gør processen meget smidigere. Mit håb kunne være, at regeringen lader sig inspirere af, hvor vigtigt det er at lokalbefolkningen er inddraget fra starten, når de forhandler om kommende energiparker, siger Brian Vad Mathisen Ph.d. og professor i energiplanlægning.
*Nordvestjylland udgøres af Holstebro, Struer og Lemvig Kommune som sammen har stiftet fællesskabet Klog Energi – Grøn omstilling på nordvestjysk (Klogenergi.dk) med det formål at dele erfaringerne i at arbejde sammen med lokalbefolkningen og kæmpe for mere lokal gevinst og udvikling i forbindelse med opstilling af VE.