Hvis du ejer en ejendom med egen drikkevandsforsyning, er det dit eget ansvar, at sikre at drikkevandet har en forsvarlig kvalitet.
Frem til oktober 2017 var det et krav, at ejeren af ejendomme med egen drikkevandsforsyning skulle tjekke vandkvaliteten mindst hver 5. år. Hvis vandforsyningsanlægget forsyner én husstand og vandet ikke anvendes i offentlig eller kommerciel sammenhæng, er det fremover blevet frivilligt at tjekke vandkvaliteten.
Det er Lemvig Kommunes erfaring, at en del af de private vandforsyninger har problemer med indholdet af især bakterier og nitrat. Da specielt bakterierne kan være sygdomsfremkaldende, anbefaler vi, at der forsat udtages vandprøver hvert 5. år. Som ejer af et anlæg, vil man derfor hvert 5. år modtage et brev med en opfordring til at få vandet analyseret.
Tilbud om prøvetagning
Lemvig, Holstebro og Struer kommuner har spurgt drikkevandslaboratorierne om en fordelagtig pris på en forenklet kontrol af drikkevandet. Eurofins Miljø A/S tilbød den laveste pris. Prisen indeksreguleres hvert år, i de 5 år aftalen varer. Hvert år vil kommunen sende brev til ejerne af vandforsyningsanlæg, hvor det er mindst 5 år siden, der er udtaget en vandprøve. I brevet vil der være en vejledning på, hvordan man bestiller prøven og oplysninger om prisen. Hvis man ikke ønsker at gøre brug af tilbuddet, kan man frit vælge et andet laboratorium.
Vandet fra private brønde og boringer analyseres normalt ikke for pesticider og miljøfremmede stoffer, og det er vigtigt at man er forsigtig med aktiviteter tæt på boringen, da en forurening med f.eks. pesticider normalt ikke vil blive opdaget.
Tilbuddet fra Eurofins Miljø A/S indeholder også en mulighed for at få vandet analyseret for pesticider.
Hvis man anvender tilbuddet, bliver resultatet af analysen automatisk sendt til kommunen.
Ønsker du oplysninger om ordningen, om mulighed for at komme på vandværk, eller om lovgivningen på området, kan du kontakte miljømedarbejder Kirsten Harbo tlf. 9663 1114, eller e-mail kirsten.harbo@lemvig.dk.
Hvis vandet vurderes sundhedsskadeligt
Hvis drikkevandet vurderes at være sundhedsskadeligt, kan kommunen meddele påbud om forbedring af vandkvaliteten. Du vil få en frist for hvornår dit drikkevand skal opfylde kvalitetskravene. Fristens længde vil afhænge, af hvilke stoffer vandet er forurenet med og af hvor stort indholdet er.
Er der for mange bakterier i vandet udstedes en kogeanbefaling. Kogeanbefalingen kan ses her.
Reparation af vandforsyningsanlægget skal foretages af en autoriseret brøndborer eller en VVS mand. Efter reparationen kan det være nødvendigt at desinficere brønden og anlægget, for at sikre at alle bakterier forsvinder. Efter desinfektionen skal anlægget skylles godt igennem. Erfaringer viser, at det kan være meget svært at rengøre brønde, der er blevet forurenet med bakterier.
Ny drikkevandsboring
Er vandforsyningsanlægget i dårlig stand eller giver det for mange problemer med okker kan et alternativ være en tilslutning til vandværk, tilslutning til en nabos vandforsyning, eller boring af en ny boring. Det kræver tilladelse fra kommunen at lave nye boringer eller at blive tilsluttet naboens vandforsyning. Ansøgningsskema til en ny boring kan findes her.
Når ejendommens vandforsyning ikke længere anvendes til drikkevand skal den sløjfes, men mindre du får tilladelse til at anvende den til andre formål.
Bliver du tilsluttet vandværk, skal du huske at få ændret i din BBR.