”Projekt Coachende Samtaler” er et nyt samarbejde mellem Jobcenter Lemvig og Lemvig Kommunes sundhedsafdeling. Formålet er at skabe bedre mental sundhed og større arbejdsmarkedstilknytning. Projekt ”Coachende Samtale” arbejder proaktivt for at sikre muligheder for, at borgeren bliver så sund og rask som mulig samt tror på egne evner i forhold til at mestre dagligdagen arbejdsmæssigt og privat.
Effektive mestringsstrategier
En vigtig del af projektets succes er de mestringsstrategier, deltagerne opnår gennem coachende samtaler. Projekt Coachende Samtale arbejder proaktivt for at sikre, at borgernes tid på offentlig forsørgelse bliver så kort som muligt.
– Med projekt coachende samtaler understøtter vi deltagernes kompetencer og færdigheder, så de bliver bedre i stand til igen at tage styring på deres liv ved at arbejde aktiv med at forhindre fremtidige sygdomsforløb og på den måde skabe en varig selvforsørgelse. De fleste ønsker at være i kontrol over sin egen tilværelse, og at kunne bidrage på et meningsfyldt arbejde – derfor giver projektet her rigtigt god mening, siger udvalgsformand for Social og Sundhed i Lemvig Kommune, Gunnar Lisby Kjær.
Gennem forløbet lærer deltagerne ting som at italesætte stress, udtrykke behov, genkende symptomer, styrke dialogen med arbejdsgiver og jobcenter og meget mere.
Beskæftigelsesrettede gevinster
Udover at ruste deltagerne til at reducere tiden på offentlig forsørgelse og undgå lignende sygemelding senere, har projektet også haft en positiv indflydelse på borgernes generelle beskæftigelsesmuligheder. Det synliggøres ved, at deltagerne oplever en ændring i jobfokus, hvor de ser muligheder for brancheskift og ny forståelse af deres arbejdsidentitet. Herudover har man i projektet også fokus på efterværn, hvor den sårbare tid efter en længere sygemelding understøttes.
Baggrund for projektet/yderligere oplysninger
Projektet løber over to år, og er igangsat fordi man ser et stort forebyggelsespotentiale hos den gruppe af sygemeldte hvor årsagen er stress, angst eller depression. Målgruppen for projektet er derfor ny-sygemeldte i projektperioden med en selvvurderet årsag som er enten stress, angst eller depression. Hver deltager i forløbet tilbydes fire coachende samtaler med op til 14 dages mellemrum.