Alt vand fra vandværkerne i Lemvig Kommune er grundvand, som pumpes op af jorden. Det er vigtigt at vi passer godt på det og sørger for, at der ikke kommer sundhedsskadelige stoffer ned til grundvandet.
Indsatsplaner
I Lemvig Kommune er der 10 vandværker. Ifølge Lov om vandforsyning skal kommunen udarbejde indsatsplaner til grundvandsbeskyttelse for hvert af de indsatsområder, der er udpeget i regionplanen. Indsatsplanerne skal sikre, at det grundvand, som vandværkerne indvinder, beskyttes mod forurening. Planerne indeholder derfor en beskrivelse af hvilke tiltag, der er nødvendige for at sikre, at der også i fremtiden kan indvindes rent og godt drikkevand. Det er Lemvig Kommunes målsætning at sikre, at godt drikkevand nu og i fremtiden skal kunne pumpes til forbrugerne uden brug af udvidet vandbehandling.
Der er indtil videre udarbejdet indsatsplaner for vandværkerne i indsatsområdet ved Klosterhede Plantage.
Se indsatsplanen ved at klikke her.
BNBO (Borings Nært Beskyttelses Område) og andre arealbeskyttelser ved boringen
Omkring alle drikkevandsboringer udpeges der forskellige områder, hvor der er restriktioner på arealanvendelsen. De første 10 meter fra en boring er udlagt som fredningsbælte eller fysisk sikringszone. Området kan være indhegnet. Der hverken må anvendes pesticider, dyrkes, gødskes, anbringes eller bruges stoffer på en måde, der kan udsætte boringen for forurening inden for zonen.
Inden for 25 meter der ikke må anvendes pesticider eller gødning og der må ikke foretages dyrkning til erhvervsmæssige og offentlige formål. Arealet anvendes ofte til brak eller vedvarende græs. Arealer inden for BNB
BNBO udpeges ved alle vandværksboringer men størrelsen afhænger af geologien og indvindingen. BNBO skal risikovurderes for at vurdere behovet for yderligere indsats for at reducere risikoen for forurening med pesticider fra erhvervsmæssig anvendelse. I Lemvig kommune er 25 BNBO og 3 områder, hvor der erndnu ikke er udpeget BNBO blevet risikovurderet. I 7 af områderne er det vurderet at der ikke er behov for yderlige restriktioner, fordi områder fx. ligger i skov eller boligområder uden erhvervsmæssig anvendelse af pesticider. I de øvrige områder er der lavet aftaler med landmænd og virksomheder om at der ikke anvendes pesticider. De fleste af disse aftaler er færdigbehandlet i skattenævnene og aftalerne er tinglyst. Aftaler ved 5 boringer afventer forsat en afgørelse fra skatteankenævnet som forventes i slutnignen af 2025.