Sprogcenter Nordvestjylland er det nye navn for stedet, hvor internationale borgere kan lære dansk, og virksomheder kan få skræddersyede undervisningsforløb til deres udenlandske medarbejdere – på skolebænken i Danmarksgade eller ude hos den enkelte virksomhed.
Skolen, der har mere end 30 år på bagen, hed før ”Sprogcentret Holstebro, Lemvig og Struer”, og det er stadig de samme tre kommuner, der står bag Sprogcenter Nordvestjylland.
At lære det danske sprog er afgørende. Både for kommunernes internationale medborgere, som vil realisere et nyt spor i livet, og for virksomhederne, der vil styrke deres ansættelser.
’Hverdagsdansk’ er en nøglekompetence
Undervisningen giver ikke kun landsdelens nytilkomne en danskuddannelse. De får også større forståelse for kultur og fællesskaber, hvor sproget er et vigtigt redskab til at føle sig hjemme i et lokalsamfund og på en arbejdsplads.
Udgangspunktet er ikke nødvendigvis at terpe dansklærebogen fra side 1 til 100, men at tilegne sig ’hverdagsdansk’ tilpasset den enkeltes situation.
Derfor er sprogcentrets nye udtryk og ’motto’ ”Det begynder med dansk”, noget der falder i god jord hos Dorthe Pia Hansen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Holstebro Kommune:
– Vi skal helt klart mere ud over rampen. Jeg oplever nogle gange, at sprogcentrets tilbud og relevans for erhvervslivet er en velbevaret hemmelighed. Ikke alle ved, at sprogcentret tilbyder langt mere, end vi er forpligtede til. Det håber jeg, at flere får øjnene op for, understøttet af den her relancering af sprogcentret, som hjemmesiden blandt andet er udtryk for.
Kompetencepartner for erhvervslivet
Nogle vil måske afgrænse en sprogskole til at være en integrationsindsats for ledige flygtninge, som det var i gamle dage. Men Sprogcenter Nordvestjylland er i dag først og fremmest en kompetencepartner for erhvervslivet, hvor tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft er på dagsordenen. En tilgang, som sprogcentrets ansatte har stor erfaring med gennem flere års praksis.
Sprogforståelse er afgørende for erhvervslivets succes. Sprogcentret tilbyder derfor virksomhederne tilpassede forløb med dansk på arbejdspladsen eller med en danskkonsulent, der lærer medarbejderne at tale et forståeligt branche- og forretningssprog.
Danskundervisningen understøtter dermed både den internationale rekruttering i Nordvestjylland og den enkelte borger, der kommer hertil fra udlandet.
– Om planen er en ny start på tilværelsen, en fantastisk karrieremulighed eller et ønske om at tage aktivt del i lokalsamfundet, så begynder det med dansk. Sproget er ikke bare et redskab og en praktisk færdighed, men nøglen til at føle sig hjemme, lyder det fra John Christoffersen, der er formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Struer Kommune. Han uddyber:
– Sprogcentrets tilbud er altafgørende. Det er gennem sprogcentret, at borgeren først og fremmest lærer det danske sprog. Og næsten lige så vigtigt; opnår en kulturel forståelse, social læring og går i skole med ligesindede.
Også Jens Lønberg, formand for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget i Lemvig Kommune, håber at det nye brand kan være med til at forstærke og synliggøre sprogcentrets indsats overfor kursister, virksomheder og internt i kommunerne:
– Hvis vi gennem større sprogkundskab og kulturforståelse formår at tiltrække, fastholde og integrere internationale medarbejdere på arbejdspladserne, vil det smitte positivt af på lokalsamfundet. Så sprogcentret er både et aktiv for arbejdskraft og bosætning, og dermed for udviklingen i Nordvestjylland, lyder det fra Jens Lønberg.
Tjek den nye hjemmeside på www.sprogcenternordvestjylland.dk og hør mere i videoerne med Dorte Pia Hansen, John Christoffersen og Peter Kjeldbjerg, der er direktør for ErhvervsForum Holstebro.