Når borgere i Lemvig kommune tænder for kaffemaskinen, lyset på badeværelset eller tv’et inde i stuen, foregår det med en højere andel af grøn strøm end noget andet sted i landet. Det viser en ny miljødeklaration fra Energinet, som dækker alle 98 kommuner.
I opgørelsen måler Energinet elforbruget i landets 98 kommuner time for time og sammenholder det derefter med den mængde grønne strøm, der samtidig er produceret i lokalområdet. Ifølge Energinet giver den metode et meget mere retvisende billede af, hvor grøn strømmen i stikkontakterne er end de målinger man hidtil har lavet.
Lemvig som topscorer
Ud af alle landets 98 kommuner ligger Lemvig Kommune i toppen af skalaen, her formåede man i 2023 at dække 91 procent af det årlige elforbrug med grøn strøm fra lokal grøn elproduktion.
Den høje andel af grøn strøm i stikkontakterne betyder, at man i Lemvig Kommune har den næstlaveste udledning i CO2 pr. kilowatt på kun 16 gram/kWh. Til sammenligning har Horsens Kommune den højeste udledning på 128 gram/kWh. Når der stadig findes ”sort strøm” selv i de grønneste kommuner, skyldes det de få dage om året hvor vejrfoldene ikke tillader tilstrækkelig produktion af grøn strøm.
Læs hele nyheden på Energinets hjemmeside
Nordvestjylland som foregangsområde
Lemvig Kommunes placering i Energinets nye miljødeklaration hænger i vid udstrækning sammen med, at man i Nordvestjylland i mange år har været foregangsområde når det gælder produktion af grøn strøm fra sol og vind.
Det betyder at Nordvestjylland (Holstebro, Stuer og Lemvig kommuner) i dag står for en væsentligt del af hele Danmarks grønne energiproduktion. Nordvestjyllands andel af Danmarks samlede areal svarer til 3,6 procent mens Nordvestjyllands andel af Danmarks samlede elproduktion fra landvindmøller og solceller udgør hele 22 procent.
Landsdelen er således centrum for vedvarende energi og en vigtig hub for produktion, transformation og distribution af grøn energi. For nyligt har man på Harboøre Tange i Lemvig Kommune færdiggjort opstillingen af verdens største vindmølle, som ovenikøbet er 100 procent lokalt ejet, mens lokale Skovgaard Energy bygger verdens første dynamiske Power-to-X-anlæg i Ramme. Herudover er Lemvig Kommune lige nu i en proces hvor nye VE-projekter kvalificeres. Her lægges vægt på, at projekter skal rumme potentiale for de lokalområder, som de placeres i. Den aktuelle status på kommende VE-projekter i Lemvig Kommune