Revisor eller landmand. Regnemaskine eller traktor. Det var valget, 33-årige Jens Christian Andersen skulle tage, da han var færdig i skolen. Det blev regnemaskine og en uddannelse som statsautoriseret revisor, der nu har ført ham til revisionsselskabet Beierholm i Lemvig, hvor han også er flyttet til.
Selv om Jens Christian er god til at køre traktor og mejetærsker, er han endnu bedre til tal og regnskaber. Når han selv skal sige det.
– Som ung syntes jeg, det var markant sjovere at køre traktor end læse lektier. Jeg så mig selv som mere praktisk begavet end teoretisk. Men landmand så jeg nok som en lidt for stor risiko, siger Jens Christian, der er vokset op på en gård tæt ved Sørvad. Faren er landmand. Moren er revisor. Interesse for tal har han ikke fra fremmede.
Uddannelse
At han blev ansat ved Beierholm i Lemvig, som en af landets yngste statsautoriserede revisorer, lå ikke lige for, da han begyndte sin uddannelse.
Efter folkeskolen læste han HHX-økonomi ved Handelsskolen i Holstebro, tog en HA Bachelor ved Aarhus Universitet Herning, inden han tog til København for at tage en cand. merc. aud eller kandidat i revision i 2015. I 2021 blev han færdig som statsautoriseret revisor kun 31 år gammel.
– Jeg bestod prøven første gang. Jeg var nok lidt heldig at komme op i emner, jeg var meget godt inde i. Og så må jeg have gjort et godt indtryk på censorerne, fortæller han om eksamen, der både er skriftlig og mundtlig. Han betegner den som den vanskeligste, han har været ude for.
– Det er ikke kun de revisionsmæssige kvalifikationer, der vurderes. Også ens modenhed og psykologiske evne til at arbejde under stort pres og argumentere klart og tydeligt, fortæller han.
Arbejde
Allerede under studietiden var han studentermedhjælper ved revisionsselskabet PwC København. Efter endt uddannelse blev han ansat ved Revisorgården i Holbæk, hvor han var, indtil han kom til Lemvig i august 2022. Et bredt og flot cv, altså.
– Det var gode og meget lærerige år. Jeg kom virkelig til at trække på alle mine talenter med de mange forskellige opgaver, jeg blev sat på. Det gav gode erfaringer, fortæller Jens Christian med et let skuldertræk og et smil på læberne.
Rykket tilbage til Vestjylland skete via små omveje og kontakter med medarbejdere ved Beierholm. Og efter nogle samtaler og et godt tilbud slog han til.
– Jeg blev hurtigt klar over, at Beierholm er en god og alsidig arbejdsplads med fine arbejdsforhold og et godt kollegialt klima. Kollegerne har taget godt imod mig. Jeg har hele tiden en fornemmelse af, at vi vil hinandens bedste, fortæller han.
Tal
For nogle lyder det måske lidt nørdet, men Jens Christian bliver aldrig træt af tal. Efter at have været i branchen nogle år ved han, hvor og hvilke tal i regnskaber, der skal sættes fokus på og holdes øje med.
– Det er vigtigt, meget vigtigt, at sparre med kunder og forklare tydeligt, hvad jeg synes, der skal gøres og eventuelt ændres. Og det er vigtigt at sparre med kolleger. Så bliver vi alle dygtigere. Det udvikler og kræver en hel del psykologi, fortæller han.
Opgaverne er meget forskellige. Nogle kunder afleverer bare bilag på indtægter og udgifter og vil vide, hvad de har tjent, og hvor meget de skal betale i skat. Andre ønsker bred økonomisk rådgivning.
Og som noget relativt nyt skal revisorer også have fokus på virksomheders klimaregnskab.
– Det er på vej. Flere og flere er opmærksomme på klimaet. Det er ikke nogen varm kartoffel. Men virksomheders årsrapporter bliver mindre, mens klimaovervejelser bliver stadig større, konstaterer han.
Vestjylland
Når han overhovedet kom på tanken om at vende ”hjem” efter ni år med studier og arbejde i København og på Sjælland var det tvivl om, hvor hans fremtid skulle være. Holbæk eller Vestjylland.
– Det blev klart for mig, at jeg ville hjem og tættere på familien. Og så var tilbuddet her i Lemvig godt. Her kom jeg ind i en organisation med gode faste rammer med opbakning og faglighed, understreger han.
Han peger på, at der er stor forskel på mentaliteten på Sjælland og Vestjylland. Det blev afgørende for hans valg.
– I Jylland er folk meget åbne, ligefremme og hjælpsomme. På Sjælland er man knap så åbne. Jeg oplevede jævnligt, at jeg selv skulle genopfinde de dybe tallerkner. Men jeg fik masser af erfaring og vil slet ikke være fagligheden i Revisorgården og PwC foruden. En stor gave, understreger han.
Plusser ved Lemvig
Natur og landskab med fjord, hav, skov og havn er virkelig store plusser. Jens Christian cykler en del og nyder landskabet. Så er der stilheden, ingen støj, og det hele, ja alt, hvad der er nødvendigt i dagligdagen, er tæt på. Han bor i Lemvig midtby få hundrede meter fra Beierholms kontorer.
En hel del af fritiden går med at hjælpe på forældrenes gård. Det er meget sæsonbetonet, forår og efterår. Han spiller padel og slapper af med venner og familie.
Eneste bagdel, han kommer i tanke om efter en lang tænkepause, er, at netværk og venner på Sjælland er langt væk. Trafik, parkering og de lange transporter ”derovre” savner han ikke. Heller ikke, at han i København blev kaldt ”jyden”, selv om det nu ikke gjorde ham noget heller.
– Den jyske røst gjorde, at jeg derovre kunne tale meget mere troværdigt over for kunder - og tale med tyngde. Og nu her i Jylland bliver jeg kaldt ”københavneren”, griner han.
Han ser sig selv, som en god rollemodel for at holde på folk eller få folk her til egnen. Rejse ud, få uddannelse, erfaring og så vende tilbage.
– Vi skal opmuntre unge til at få uddannelse og satse på deres bevidsthed om alle kommunens fordele. Så kommer mange retur.
Artiklen er led i det privat offentlige projekt ”Din jobfremtid ligger i Vestjylland”