
Nyheden om at den japanske kæmpe koncern, Sumitomo Corporation, sammen med Skovgaard Energy vil satse stort på grøn ammoniak i det nordvestjyske – med udgangspunkt i Thyborøn Havn – vækker glæde hos Lemvig Kommune.
”Vi byder den japanske interesse hjertelig velkommen og glæder os over at så stor en udenlandsk spiller ser potentialet i det nordvestjyske energieventyr – og har kastet blikket på Thyborøn Havn,” siger borgmester Erik Flyvholm fra Lemvig Kommune.
Med udgangspunkt i innovations – og testsitet i Ramme, hvor verdens første dynamiske ammoniakanlæg bliver født, er fundamentet lagt. Med EUDP-midler, Topsøe, Vestas og Skovgaard Energy som udviklingskræfter.
Nu vil japanske Sumitomo Corporation sammen med Skovgaard Energy satse på større skala og udskibning fra Thyborøn Havn.
Brintforbindelse til Thyborøn Havn
På Thyborøn Havn er der allerede strategiske planer på plads i forhold til havneudvidelser, der sikrer udbygning af både landarealer, kajer og sejlrender, så havnen er klar til at medvirke til den grønne omstilling også på PtX-dagsordenen.
Lemvig Kommune ser også store muligheder i grønne brændstoffer til skibsfarten, ligesom der undersøges muligheder for etablering af et brintlager i området.
Meldingen om udenlandsk interesse kalder klart på en brintforbindelse til Thyborøn Havn.
”Med så stor en aktør og lokale kompetencer, der vil arbejde med grøn ammoniak og grøn omstilling med afsæt i Thyborøn Havn, kalder det helt klart på etableringen af en brintforbindelse til havnen,” siger borgmesteren.
Infrastrukturen skal være på plads og en brintforbindelse vil understøtte de planer, som Skovgaard Energy og Sumitomo Corporation arbejder med.
I forvejen arbejder de nordvestjyske kommuner intenst på at få en brintforbindelse fra Tyskland – langs Vestkysten – til Idomlund, der altså kan føres videre mod Thyborøn Havn. I Idomlund arbejder Skovgaard Energy med Ørsted om etablering af Nordeuropas største brintanlæg.