Historie, kunst, klima og formidling er nøgleord for 33-årige Lærke Rønn Nielsen, udstillingskoordinator ved Klimatorium, Danmarks internationale Klimacenter, i Lemvig. Efter uddannelse og ansættelser rundt om i landet har hun fundet sin rette hylde på sin gamle hjemegn.
Lærke Rønn Nielsen har siden barndommen være interesseret i kunst og historie og taget uddannelser derefter. Så et job som udstillingskoordinator ved Klimatorium i Lemvig lå ikke lige for som en karrieremulighed. Ikke desto mindre er hun for nylig tiltrådt stillingen efter kort tid som receptionist.
Klima og Klimatorium
– Helt ærligt. Så var det aldrig faldet mig ind, at jeg skulle arbejde med klimarelaterede emner. Siden min eksamen har jeg arbejdet med helt andre sager, siger Lærke og fortsætter:
– Men, som så mange andre, har jeg fået øjnene op for, at der sker en masse med klimaet. Her på Klimatorium arbejder vi med komplekse projekter, hvor jeg oplever, at der gøres en forskel og meget for at imødegå de forandringer, vi står midt i, gennem viden og nye løsninger.
Den viden, der samles og udvikles på og gennem Klimatorium, er Lærke med til at formidle. Hun ønsker især, at flere børn og unge mennesker lærer mere om løsningerne, der bliver arbejdet på. Mange er allerede opmærksomme på problemerne, men løsninger er der mindre kendskab til. Det skal der laves om på.
Hun lægger kræfter i at fortælle om grøn omstilling, bæredygtighed og at gøre folk mere klimabeviste og vise, hvad der kan gøres, hvad der bør gøres, og hvad folk selv kan gøre.
Et redskab, hun arbejder med, og som hun tror bliver en succes især i Lemvig, er ”klimaturisme”.
– Her på egnen er der fantastisk natur og landskaber. Der kommer allerede mange turister og mange, som er interesserede i klimaspørgsmål. På Klimatorium kan de se og høre om problemer og løsninger. Med en målrettet indsats kan mange flere lokkes her til, tror Lærke, der har adskillige lokale projekter i gang.
Gammel er nyt
Hun kender Lemvigegnen og dens historie godt. Hendes slægtshistorie går mindst 200 år tilbage på Rønland og Engbjerg ”ude midt på tangen” – altså i omegnen af Harboøre, hvor hun er født og vokset op.
– Min store Interesse for historie har jeg fra min mor og farfar. De interesserede sig for slægtshistorie, historie i al almindelighed og tog mig ofte med på museer. Det var vildt spændende, husker jeg og læste en masse, fortæller Lærke med åbenbar begejstring i stemmen.
– Historien inspirerer mig og skaber kreativitet. Alle kan lære af historien. Både den nære og lokale og den mere overordnede og bruge den i dagligdagen, lægger hun til og tror, hendes interesse for at formidle, ikke bare historie, men emner mere bredt, bunder her.
Uddannelse
Efter folkeskolen, et år på Rydhave Efterskole og studentereksamen i Lemvig fortsætter Lærke ved skrivebordet med at læse bøger og skrive opgaver på historiestudiet ved Aalborg Universitet, hvor hun tager sin bachelorgrad i 2017.
To år efter er hun kandidat i kulturarvsformidling med fokus på oplevelser, design og events.
– Kernen i den gode udstilling er at fange hr. og fru Danmarks opmærksomhed og fortælle, vise og forklare hændelser, så de selv bliver en del af historien. Jeg vil have unge som gamle, og dem midt imellem, til at spare med hinanden, forklarer Lærke – med et bestemt, fast blik.
Hun har allerede haft mange opgaver og lavet en del events og festivaler, som hun også fik erfaringer med, mens hun læste.
Hun var i praktikforløb på Strandingsmuseum St. George i Thorsminde, har arbejdet på Sea War Museum i Thyborøn, hvor hun tog sig af formidling og som museumsvært tog mod gæster og i et år været kulturmedarbejder og arrangeret events ved Kulturmødet og Morsø Kommune.
Inden hun kom til Klimatorium var Lærke projektmedarbejder i et halvt år ved den første udstilling af Guldaldermalerier på Toldboden i Lemvig, hvor der nu arbejdes på at etablere et Guldaldermuseum.
Vestjylland
At Lærke har haft flest opgaver i det vestjyske, er ingen tilfældighed. Hun har hentet inspiration rundt om i landet, men Vestjylland med hav, fjord og stor natur har hele tiden stået hende nær.
– Jeg havde behov for at vende tilbage. Det glæder mig, at mange andre unge har fået øjnene op for min hjemstavn og vender tilbage. Det er godt at se, at den får en popularitet, som den fortjener.
Her kan hun også pleje sin store interesse for kunst og kultur og være kreativ med egne ideer.
For Lærke er det også en fordel at komme tæt på familien og vand, så hun kan dyrke sin havkajak og vinterbade – og finde steder med ro til at slappe af.
– Hvis jeg havde bange anelser ved at vende hjem, er de gjort grundigt til skamme. Her er et rigt kulturliv og det er fantastisk at opleve, at mange andre unge også vender retur og oplever hvor meget, der nu sker her på egnen. Der er kommet mange muligheder, siger Lærke.