
Hvad skal der til for at leve på en rumstation eller på en ny planet? Og er der egentlig andre derude i det uendelige univers?
Store spørgsmål at skulle forholde sig til, men det var ikke desto mindre realiteten for Ramme skole, som i uge 39 afholder Naturvidenskabsfestival sammen med 100.000 andre elever i resten af Danmark. Ramme skole har søgt naturvidenskabsfestivals puljen og har fået bevilliget 20.000 kr. der bl.a. skal bruges på at bygge en rumraket og andre materialer til brug i projektugen ”Ramme i rummet”.
“Jeg glæder mig til, at vi skal arbejde med universet en hel uge. Når alle klassens timer handler om ét emne en hel uge, kan vi nå meget mere – og vi kommer også mere ud af klasselokalet”. Citat af Eric Homan 6. Klasse Ramme skole.
De almindelige skolefag som fx dansk og matematik er byttet ud med emner som fx livet i rummet og rummet i din hverdag. Det betyder bl.a., at eleverne skal løse aktuelle problemstillinger, som Andreas Mogensen lige nu møder hver dag på sin anden rummission – mission Huginn.
Formålet med festivalen er at puste til elevernes interesse for naturvidenskab og teknologi, så flere vælger netop disse uddannelser til i fremtiden.
“Vi afholder Naturvidenskabsfestival på Ramme skole fordi, det er en unik mulighed for at sætte spot på de naturvidenskabelige fag i en længere periode end blot et eller to moduler. "Når vi afholder festival, er det fordi, vi synes det er sjovt, og det faglige udbytte er større, når vi sætter spot på et aktuelt emne i en længere periode. Det skaber et fællesskab med et emne på tværs af klasserne. Vi skal bl.a. arbejde i værkstederne ”Rum-teknologi”, ”Rumstations-indretning”, ”Rum-mad”, ”Rum-tøj”, ”Rum-træning” og så skal vi bygge en rumraket i samarbejde med skolens pedel, som vi også kommer til at udsmykke og indrette” - citat af Lisbeth Byskov Sandgrav – lærer på Ramme skole.
En særlig hilsen fra det ydre rum
Hovedpersonen selv – Andreas Mogensen – kigger også forbi festivalen. Han transmitteres nemlig direkte ud i de mange klasselokaler fra det ydre rum i løbet af uge 39. Her svarer han på spørgsmål, som eleverne har haft mulighed for at stille ham i forvejen.
Andreas Mogensen blev opsendt i slutningen af august, og det betyder, at han allerede nu har været af sted i en halvanden måneds tid.
Naturvidenskab for alle
Programleder for den nationale Naturvidenskabsfestival, Louise Lund Bækgaard, siger, at naturvidenskaben er for alle og en vigtig del i at forstå verden omkring os:
“Det er Astra – det nationale naturfagscenter, der står bag Naturvidenskabsfestivalen. Centret arbejder bl.a. for, at flere børn og unge bliver interesserede i naturfag og naturvidenskab og får lyst til at gå den vej i deres uddannelse og karriere. I en hel uge skal der eksperimenteres med nye undervisningsmetoder, emner og samarbejder, som kan inspirere til resten af årets undervisning.“
Siden 1998 har Naturvidenskabsfestival bidraget til, at børn og unge over hele landet har fået engagerende oplevelser med science.
Naturvidenskabsfestivalen slutter fredag i uge 39, men Andreas Mogensen fortsætter sin rummission indtil slutningen af februar, hvor SpaceX-rumskibet igen lander på Jordens overflade.
Ramme skole afslutter ugen med et åbent hus-arrangement for forældre og bedsteforældre, hvor de kan se og høre hvad eleverne har arbejdet med i løbet af ugen. Og selvfølgelig skal der afslutningsvis affyres raketter og børnene får en raket-is.