
Lemvig Kommunes Klimatilpasningsplan 2023 er vedtaget af Kommunalbestyrelsen. Planen er Lemvig Kommunes bud på, hvilke udfordringer der forventes lokalt som følge af klimaforandringer, uvejr og stigende vandstand de kommende årtier.
Planen retter sig til boligejere, virksomheder og institutioner i kommunen og er udarbejdet i forlængelse af kommunens tidligere tilpasningsplaner og arbejdet i DK2020-klimahandlingsplan, der er kommunens bud på reduktion af drivhusgasser og tilpasning til klimaforandringer.
- Klimaforandringer udfordrer alle. Men meget forskelligt. Vores beliggenhed med vand på næsten alle sider, mange lavtliggende områder og havets vandmasser i de til tider voldsomme storme har vi helt specifikke opgaver at løse for at mindske effekterne af klimaændringer, siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune, og fortsætter:
- Kommunen gør med planen opmærksom på, hvor fremtidige udfordringer forventes og går selv i spidsen for at finde holdbare og bæredygtige løsninger på kommunale arealer og hjælper til med processen, hvor det er private eller virksomheder, som skal klimasikre.
Ambition - en samlet indsats
Kommunalbestyrelsens ambition med klimatilpasningsplan 2023 er at forberede kommunen, borgere og erhvervsliv bedst muligt på klimaændringer, så tab af værdier reduceres eller undgås.
Kommunen vil sikre det, der ejes i fællesskab. Kommunale bygninger, skoler, ældrecentre, bymidte, havneanlæg og infrastruktur som veje og cykelstier. Private boligejere og erhvervsdrivende har selv ansvaret for klimatilpasning og sikring af egen ejendom og jord.
Lemvig Kommune har siden 2014 arbejdet fokuseret med klimatilpasning- og beskyttelse gennem konkrete projekter og strategisk planlægning. Den nye plan er en samlet indsats og strategi for klimatilpasning- og beskyttelse på kort og lang sigt.
Fokusområder
Klimatilpasningsplan 2023 beskriver fokusområder, hvor klimaforandringer får konsekvenser i fremtiden - ekstremt nedbør som skybrud og lang tids regn, stormflod, jordskred, kysterosion og højere grundvandsstand.
Planen er især rettet mod forandringer, hvor vand er i centrum. Varme, kulde og vind er også vigtige, men har mindre opmærksomhed i planen, selv om der her også sker forandringer. De vurderes dog som mindre alvorlige for Lemvig Kommune på kort og mellemlangt sigt.
Fokus er primært på løsninger, der reducerer oversvømmelser i forbindelse med storm.
Der holdes øje med
Yderlige to mulige forandringer som følge af klimaændringer har Lemvig Kommune valgt at følge og registrere i fremtiden for evtuelt at inddrage emnerne i fremtidige klimatilpasningsplaner. Det er øgede temperaturer i vandløb og mulig tørke.
Øget temperatur har stor betydning for vandløbet som levested for dyr og planter. Temperatur i vandløb afgøres blandt andet af lufttemperatur, skygge og dybde. Det ventes, at fremtiden byder på længere perioder med tørke, der får indflydelse på økosystemer og for landbruget.
Baggrund - Robust Planlægning
Analysegrundlaget for Klimatilpasningsplan 2023 er anbefalinger fra DMI, Dansk Meteorologisk Institut, der løbende udgiver rapporter og analyser med anbefalinger til sikring mod og tilpasning til klimaforandringer. Det sker i samarbejde med andre lignende institutioner og FN’s Klimapanel.
DMI lægger stor vægt på og har mange krav til, hvad der betegnes som ”robusthed” i planlægningen med tidsperspektiver på et godt stykke efter 2050. Lemvig Kommune har med sin lange kyst- og fjordstrækning brug for en robust langsigtet tidshorisont.
Én af de vigtigste ingredienser er kystsikring, hvor en indsnævring af Thyborøn Kanal er det vigtigste enkelt element. Bliver kanalen indsnævret til 250 meter reduceres konsekvenserne af klimaforandringerne i forhold til fremtidige oversvømmelser i den vestlige Limfjord dramatisk.
En indsnævring af Thyborøn Kanal betyder, at risikobilledet i forbindelse med stormflod, stort set kan fastholdes i det nuværende niveau på trods af fremtidige havvandsstigninger.
Sikring af Vestkysten sker primært ved sandfodring, der er nødvendig, for at havet ikke graver sig længere og længere ind i landet. Målet er, at kysten kan klare en storm, der i gennemsnit optræder med 100 års mellemrum.
- Med den nye klimatilpasningsplan er Lemvig Kommune godt rustet til at imødegå de mange udfordringer, vi står over for i takt med, at klimaet ændrer sig på grund af den globale opvarmning, siger Erik Flyvholm.