Det her skal du huske, når du skal ud på vintervejene:
- Orienter dig om glatføreforholdene på vejene, inden du kører hjemmefra. Enten via medierne eller på Vejdirektoratet hjemmeside.
- Tag hjemmefra i god tid, så du kan køre roligt og forsigtigt, hvis vejen er glat.
- Ryd is og sne fra dit køretøj. Brug en isskraber, snebørste og kost til at fjerne al sne og is fra dit køretøjs vinduer, tag, kaleche, baglygter og udvendige lys. Dobbelttjek, at alle køreflader er rene inden afgang, da ophobet is og sne kan flyve af under kørslen.
- De offentlige veje er inddelt og prioriteret i klasserne 1, 2, 3 og 4. Forsøg altid at benytte veje der er klassificeret i kategori 1, dernæst 2, dernæst 3 og til sidst 4, da det vil give dig den sikreste vej til din destination.
- Pas særligt på ved udsatte steder, hvor der er større risiko for glatføre. Det gælder specielt ved skovstrækninger, lavtliggende områder samt på og under broer.
- Bemærk, at glatføre ikke altid kan ses. Kør derfor forsigtigt, også selv om vejen umiddelbart ser fin ud.
Vidste du, at …?
- Du kan følge med i vintertrafikken på din smartphone. Hent Vejdirektoratets app Trafikinfo gratis i AppStore eller Google Play.
- Du kan også tjekke Trafikinformation på Midttrafik Trafikinfo
- Asfalt indeholder bitumen. Når der er lagt nyt asfalt, går der lidt tid, før den øverste hinde af bitumen er slidt væk. Det medfører, at ny asfalt er særlig glat, og ekstra salt hjælper ikke.
- Hvis du har direkte adgang til en offentlig vej eller sti fra din grund, skal du rydde sne, strø salt eller grus og holde rent på belægningen.
- Hvis en af kommunens entreprenører kommer til at skovle sne op på dit fortov, betragtes sneen ifølge vinterregulativet som et nyt snefald og er dit ansvar at få fjernet.
- Sort asfalt kan være farligere end en hvid vej. Isslag kan ikke altid ses med det blotte øje.
Læs mere om de regler, vi arbejder ud fra
Lov om offentlige veje mv. fra 25.4.2023, som vores Vinterregulativ bygger på.
Regulativ for vinterbekæmpelse.
Ansvarsfordeling for borgere og kommunen.